Lidé chtějí na vánočním stole české potraviny

22.12.

Lidé chtějí na vánočním stole české potraviny

Lidé chtějí na vánočním stole české potraviny

Čeští spotřebitelé stále více kladou důraz na kvalitní a čerstvé potraviny. Ze supermarketů se proto přesouvají na farmářské trhy, vyhledávají své vlastní farmáře a jejich prodejny. Zvláště před Vánocemi chtějí mít lidé na stole kvalitní české potraviny a produkty. „Cibule, česnek a brambory jsou suroviny, bez kterých se v kuchyni neobejdete. Před Vánocemi jezdí lidé k nám na statek a chtějí právě tyto suroviny,“ říká soukromý zemědělec David Smetana z Královéhradecka. „Například štědrovečerní bramborový salát připravený z brambor a zeleniny vypěstované našimi zemědělci má daleko lepší chuť a vůni než ten, který je vyrobený z dovezených surovin, které dozrávají po cestě v kamionech a ztrácejí vitamíny a chuť,“ dodává Smetana. Ten také zásobuje svoji zeleninou nově otevřený farmářský obchod v Praze ve Vodičkově ulici, který vlastní zemědělec z Vysočiny František Němec. Zemědělci tímto způsobem chtějí konkurovat supermarketům, vstupují na potravinový trh s domácími produkty, které jsou vyrobeny či vypěstovány u nich na farmě. Nabídka farmářských obchodů je široká – od ovoce a zeleniny přes vlastní mléčné výrobky z farmářských minimlékáren až po nabídku hovězího nebo jehněčího masa. Potravinový patriotismus je v zahraničí běžný, u nás stále pokulhává. Zákazníci vlivem ekonomické krize nakupovali podle cedulí sleva a akce, ale opomíjeli kvalitu potravin. „Situace se obrací a zemědělci musejí reagovat na potřeby zákazníků a na vývoj trhu. Proto jsem otevřel farmářskou prodejnu v Praze. V menších městech je snazší si zajet k farmářovi pro čerstvou zeleninu a maso, ale v Praze tolik možností není. Teď mohou i lidé z Prahy připravit vánoční pokrmy z kvalitních domácích surovin,“ vysvětluje zemědělec František Němec.

Další zprávy z kategorie "Společnost"

3.5.

Výstavy na Helicoptershow se zúčastní přední výrobci vrtulníků

Součástí doprovodného programu budou ukázky zásahu záchranných složek.

Společnost celý článek
10.5.

Formy zla jsou jiné, podstata je stejná

Musíme umět čelit terorismu, lidské nesnášenlivosti i všem násilným privatizátorům moci kdekoliv na Zemi.

Společnost celý článek
1.11.

Týden vzdělávání dospělých zahájí 5. listopadu

Smyslem akce je přiblížit možnosti celoživotního vzdělávání široké veřejnosti.

Společnost celý článek
18.11.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromečku v Paláci Pardubice

Nachystán je i doprovodný program. Při příležitosti této události vystoupí domácí kuchařka Karolína Kamberská, autorka nové knihy Jídlo jako vášeň, se kterou budete mít možnost vybrané její recepty ochutnat, nebo si nechat její novou knihu podepsat. Dále se můžete těšit na vystoupení dětí z Kroužků Východní Čechy nebo ze školy Svítání.

Společnost celý článek
9.6.

Dánský donátor chrudimské šicí dílny navštívil Šanci pro Tebe, prohlédl si dílnu i obchůdek

V současné chvíli pracuje v šicí dílně na tréninkovém místě jedna klientka, pracovní poměr na půl úvazku zde našla i další pracovnice, jejíž místo podpořil Úřad práce v rámci projektu Aktivní politika zaměstnanosti. K dalším zaměstnancům dílny pak patří vedoucí šicí dílny a sociální pracovnice.

Společnost celý článek
7.4.

Hradecká záchranka: drahé touaregy, manipulace zakázek

V současné době je vypsáno výběrové řízení na ředitele zdravotnické záchranné služby.

Společnost celý článek
Webdesign a webhosting: Webovy servis - SEO - Váš hosting