Regionální výrobci převzali ocenění za kvalitní potraviny

6.9.

Regionální výrobci převzali ocenění za kvalitní potraviny

Regionální výrobci převzali ocenění za kvalitní potraviny

Regionální výrobci převzali ocenění za kvalitní potraviny

Regionální producenti převzali v sobotu 4. září na pardubickém dostihovém závodišti certifikát od hejtmana Radko Martínka, radního zodpovědného za zemědělství, životní prostředí a venkov Václava Kroutila i radního Petra Šilara.      Na etiketách třiceti potravinářských výrobků se objeví chráněná značka Mls Pardubického kraje 2010. Logo je navíc pro zákazníka zárukou, že kupuje český výrobek z českých surovin. „Chceme docílit, aby se české výrobky dostaly do českých domácností. Logo na potravinách spotřebitele upozorní na kvalitní regionální potravinu,“ vysvětlil radní Václav Kroutil smysl potravinářské soutěže MLS Pardubického kraje. Akci pořádala již počtvrté společnost Agrovenkov pod patronací Pardubického kraje v rámci mezinárodní výstavy Koně v akci. Nejlepší výrobky, které ohodnotila odborná porota i návštěvníci, dosáhly označení kvality. „To znamená, že podle značky MLS Pardubického kraje se každý dozví, že právě jeho řezník, pekař, či mlékárna mají skutečně certifikované a jakostní výrobky," dodal radní Šilar, který stál u zrodu myšlenky.      Odborná porota letos posuzovala  88 produktů od 24 výrobců z Pardubického kraje, kteří soutěžili ve čtyřech kategoriích. Zelňáková kapsa ze Štefanova pekařství v Lukové na Ústeckoorlicku bodovala mezi mlýnskými a pekárenskými výrobky, přírodní salámový polotvrdý sýr Artus z mlékárny Miltra B Městečko Trnávka na Svitavsku zaujal porotu při hodnocení mléčných výrobků. Nálepku s logem Mls Pardubického kraje získaly v kategorii masných výrobků paštika s medvědím česnekem z Francouzova uzenářství ze Skupic na Chrudimsku nebo zámecká šunka z letohradské firmy MASOEKO na Ústeckoorlicku. Cenu si odvážela i Jana Janurová z Pardubic za perník nazvaný Radostný skok.      Hejtman je přesvědčený, že v obchodech Pardubického kraje se budou objevovat regionální výrobky stále častěji: „Právě soutěž o nejchutnější a nejkvalitnější potraviny přispívá k větší popularizaci regionálních výrobců.“ Dobré výrobky od regionálních prvovýrobců také ochutnával. Jakmile obešel všechny stánky, vložil svůj hlas do ankety určené veřejnosti. „Výrobky jsou všechny fantastické a vybrat mezi nimi tři nejchutnější, je opravdu těžké. Myslím, že je z čeho vybírat,“ komentoval hejtman své rozhodování. Paštika s česnekem z Francouzova uzenářství, která dostala kromě odborné poroty ocenění i od návštěvníků, patřila také mezi hejtmanovy favority. Dalšími dvěma výrobky, které návštěvníkům nejvíce chutnaly, byla uzená pečeně z Řeznictví a uzenářství Pavla Hubeného z Bylan na Chrudimsku a zelník z Pekárny Letohrad na Orlickoústecku.      Propagaci regionálních potravinářských výrobků podporuje Ministerstvo zemědělství ČR a Pardubický kraj.

Další zprávy z kategorie "Společnost"

25.10.

LesFest: festival dokumentárních filmů plný stromů, hub a vůní

LesFest 2016 se koná pod záštitou primátora Hradce Králové MUDr. Zdeňka Finka. Slavnostního zahájení se zúčastní Ing. Daniel Szórád, Ph.D. (generální ředitel Lesy ČR), PhDr. Romana Lišková (náměstkyně primátora města Hradec Králové), Ing. Milan Zerzán (ředitel Městské lesy Hradce Králové, a.s.) a Ing. Petr Alexander, CSc. (Life Sciences Film Festival).

Společnost celý článek
13.1.

Jana Pernicová apeluje na správný výklad dějin

V pátek 9. ledna 1942 započala odvážná akce završená atentátem na říšského protektora Reinharda Heydricha.

Společnost celý článek
16.6.

Dům hudby pro 21. století

Již v minulém roce byla připravena projektová dokumentace na „Realizaci úspor energie - Konzervatoř Pardubice“, na kterou se kraji podařilo získat osmimilionovou dotaci z evropského programu pro životní prostředí. „V tomto projektu jsou kromě drobných dispozičních úprav navržena energeticky úsporná opatření na vnější obálce budovy, tedy především výměna oken a zateplení střechy. Pohledově se zvnějšku téměř nic nezmění,“ uvedl Roman Línek. S tímto projektem se počítá na přelomu let 2018 a 2019 a celkové náklady budou činit 40 milionů korun.

Společnost celý článek
21.1.

Pardubické lesy přinesly městu rekordní zisk

V roce 2007 bylo v lesích města Pardubice vytěženo a prodáno celkem 2042 metrů krychlových dřevní hmoty.

Společnost celý článek
24.1.

Pardubický kraj připravuje kvalitnější evidenci sbírkových předmětů

Součástí projektu je i publikační portál určený nejen pro odborníky, ale také pro laickou veřejnost.

Společnost celý článek
9.6.

Pozvánka do Galerie Univerzity Pardubice na výstavu: Klára Klose – Obrazy, plastiky

Klára Klose se narodila v Kroměříži. Vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti, pod vedením prof. Jiřího Vlacha a mistra Vladimíra Groše. Dále absolvovala Akademii výtvarných umění v Praze, kde ji velice ovlivnil sochař Karel Nepraš. Svoji práci představila na více než 20 samostatných i kolektivních výstavách doma i v zahraničí.

Společnost celý článek
Webdesign a webhosting: Webovy servis - SEO - Váš hosting