Koprovka s vizáží mýdlové bubliny nebo mojito ve rtěnce? To je molekulární gastronomie, kterou najdete na BOSCH FRESH FESTIVALU!

8.6.

Koprovka s vizáží mýdlové bubliny nebo mojito ve rtěnce? To je molekulární gastronomie, kterou najdete na BOSCH FRESH FESTIVALU!

K

Gurmánský Bosch Fresh Festival, který se letos opět koná ve čtyřech městech - České Budějovice, Plzeň, Liberec a Pardubice, je vyhlášený nejen fantastickou tradiční gastronomií, ale i gurmánskými zážitky různých směrů.

V rámci letošního ročníku festivalu můžete v sekci zážitkové gastronomie ochutnat například baracudu, což je perla extrémního cateringu, štíra nebo sklípkana, jako specialitu hmyzí kuchyně ve stanu Petra Ocknechta nebo šneky a zahraniční speciality. Gastronomický směr, který bychom Vám ale také chtěli přiblížit, je tak zvaný MOLEKULÁRNÍ CATERING nebo také GASTRONOMIE TŘETÍHO TISÍCILETÍ.

Pokud jste se s podobným výrazem ještě nesetkali, vězte, že se pod tímto názvem skrývá opravdu nevšední zážitek pro Vaše chuťové pohárky i smysly.

Tento styl, který chápeme převážně jako moderní způsob přípravy jídel, využívá běžné čerstvé suroviny společně s chemickými postupy. Pracuje s chemickými látkami a prostředky, které se standardně používají například pro konzervaci potravinových surovin nebo jejich úpravu. Nejde tedy o znehodnocení jídla chemikáliemi, ale pouze o úpravu pokrmů, která má za cíl vytvořit netradiční stravu. Typickým prostředkem v molekulární kuchyni je změna skupenství surovin.

Světem molekulárního cateringu provede všechny nadšené experimentátory barman a mixolog Tomáš Kubíček, který je doslova mistrem svého oboru. Je ověnčen spoustou cen v oblasti barmanství, založil školící centrum Česká barmanská škola a již 15 let se věnuje posouvání gastronomie za hranice smyslového chápání.

Poslední dobou vnímám u některých kolegů jistou profesní slepost. Myslím tím používání exotických surovin, nic neříkajících názvů a neznámých technik. I když mé zaměření v oboru není nic technicky snadného, snažím se ho lidem vždy přiblížit co možná nejsrozumitelněji. A to je důvod, proč jsem se rozhodl speciálně pro letošní Bosch Fresh Festival připravit molekulární drinky inspirované tradiční českou kuchyní. Pouhé názvy napoví pár použitých ingrediencí a návštěvníci tak mohou zapojit svou fantazii, jak asi bude takový „drink“ či pokrm chutnat“, uvádí Tomáš Kubíček.

Pokrmy jsem vybíral tak, abych návštěvníkům představil i různé techniky přípravy.

Mohou se tak těšit na svíčkovou, rajskou, či zelňačku připravenou rozdílnými způsoby želírování. Koprovku vyrobenou reverzní sferifikací, buchtičky se šodó jako zmrzlinu vyrobenou pomocí suchého ledu, nebo krupicovou kaši z tekutého dusíku“, dodává mixolog.

Ve stanu Drinky třetího tisíciletí Barman.cz návštěvníci ochutnají menu ve složení:

Svíčková  - vodka infúzovaná hovězím masem, celerovo-mrkvová šťáva, kořeněné hořčidlo, pečená petrželová houba, citronová pěna, brusinkový kaviár

Rajská - pepřová vodka, domácí kořeněné hořčidlo, pikantní rajčatová šťáva, sladkokyselé bazalkové špagety s vodkou, balsamikový kaviár

Koprovka - reverzní sféra z domácího okurkového ginu, sycená prémiovým tonikem, čerstvý kopr, kyselé mýdlové bubliny

Zelňačka - domácí tagliatelle z whisky infúzované klobásou, jablečný shrub s kyselím zelím, sladkokyselá paprikovová espuma, skleněný bramborový lupínek

Krupicová kaše - dusíkem mražené pěnové pusinky z rumu, krupicové mléko, jedlá hlína, lentilkové pyré 

Buchtičky se šodó - zmrzlina z domácí vanilkové vodky, víno, bílek, vanilkové mléko, pečená jahodová houba 

Více info na webu www.freshfestival.cz, Facebook Fanpage nebo na Instagram.com/fresh_festival

Další zprávy z kategorie "Společnost"

25.5.

Koupaliště Flošna zahajuje hlavní letní sezónu v neděli

Letní koupaliště v Hradci Králové bylo letos poprvé otevřeno 12. 5. v režimu vedlejší sezóny. Poté bylo z důvodu ochlazení na několik dní uzavřeno a návštěvníci se můžou opět koupat od 20. 5. Od neděle 27. 5. bude již otevřeno v režimu hlavní sezóny, která bude pokračovat až do konce léta.

Společnost celý článek
26.1.

Lanškrounský Big Band a Nickyho rodina

Big Band Lanškroun vystoupil jako jeden ze dvou doprovodných orchestrů na setkání studentů se sirem Nicholasem Wintonem.

Společnost celý článek
21.8.

Hradec Králové má nový generel sportovišť

Analýza, kterou zpracovala společnost Sportovní projekty například potvrdila nutnost výstavby venkovního koupaliště.

Společnost celý článek
24.10.

Studenti z Pardubic připravují recepty do soutěže Svačina roku Rio Mare

Do letošního ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku Rio Mare se přihlásilo rekordních 160 studentů z celkem 47 středních odborných škol se zaměřením na gastronomii.

Společnost celý článek
21.11.

Svatební obřady v Pardubicích místy zpoplatní

Oddávání v pátek a v sobotu v obřadní síni radnice zůstává i nadále bez poplatku.

Společnost celý článek
20.8.

Krajem zřizované “základky“ budou sloučeny

Školy v nemocnicích i nadále zůstanou, budou mít pouze společné vedení a ekonomické agendy se školami, s nimiž budou sloučeny.

Společnost celý článek
Webdesign a webhosting: Webovy servis - SEO - Váš hosting