Mlsem Pardubického kraje se stala kozí a perníková zmrzlina

26.5.

Mlsem Pardubického kraje se stala kozí a perníková zmrzlina

Vítězové soutěže MLS Pardubického kraje 2014 jsou známi. Porotcům nejvíc zachutnaly například Hraběnčiny řezy ze Smékalova pekařství, nakládaný sýr z Mlékárny Licibořice, Sloupenský čertík z Řeznictví Sloupnice či šunka s medem od firmy BOCUS. Certifikátem nejchutnějších výrobků kraje se nově pyšní i lahůdky kozí zmrzlina od Zbyňka Štěpánka nebo perníková zmrzlina od Janošů. Celkem bylo oceněno 26 potravinářských výrobků. Dalších sedm místních pochutin ocenila soutěž Regionální potravina 2014.


     „Pardubický kraj se už osmým rokem snaží podporovat zejména malé a střední lokální výrobce potravin udělováním těchto certifikátů kvality a regionálního původu. Spotřebitel má u každého MLSu Pardubického kraje jistotu, že si koupil potravinu vyrobenou v našem regionu, našimi výrobci, vyrobenou výhradně z místních surovin,“ vysvětluje smysl soutěže krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.


     „Letošní ročník měl opět velmi vysokou úroveň,“ komentoval soutěž Václav Kroutil. Občany při této příležitosti ještě upozornil na nadcházející spotřebitelskou soutěž: „Lidé budou moci ještě sami rozhodnout, co je pro ně ten největší MLS, a to při mezinárodní výstavě Koně v akci 6. září 2014 na dostihovém závodišti v Pardubicích.“


     Slavnostní předání značky MLS Pardubického kraje a Regionální potravina oceněným producentům se uskuteční na pardubickém závodišti Agrofert Park 21. června 2014 v rámci akce APETIT FESTIVAL. Ocenění udělí hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a předseda správní rady společnosti AGROVENKOV Václav Koblížek.


     Soutěž MLS Pardubického kraje 2014 vyhlašuje krajské informační středisko AGROVENKOV, o.p.s., ve spolupráci s Pardubickým krajem a hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým. Hodnotitelé letos posuzovali 89 výrobků od 27 výrobců.


     Vítězné výrobky soutěže MLS Pardubického kraje 2014 (výrobce – výrobek):
Mlýnské a pekárenské a cukrářské výrobky
AGRO VYSOČINA BYSTRÉ a. s. - Listový rohlíček ořechový
JaJa Pardubice s.r.o. - Podkova s hlavou koně
JENTA, spol. s r.o. - Chléb slunečnicový 750g
Pekárna Letohrad, s r.o. - Perník s polevou
Pavel Janoš - Perník - Pardubické Janošky ke kávičce
Smékalovo pekařství spol.s r.o. - Hraběnčiny řezy 130 g
Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti - Koláč velký kulatý
Petr Novotný - Pardubický zdobený perník - Srdíčko s ovocem
  
Mléko a mléčné výrobky
Mlékárna Licibořice - Marie Černilová - Nakládaný sýr
Zbyněk Štěpánek - Kozí zmrzlina
Pavel Janoš - Perníková zmrzlina od Janošů
 
Maso a masné výrobky
Josef Morávek - Tlačenka světlá - libová
Řeznictví Sloupnice s.r.o. -  Sloupenský čertík
BOCUS,a.s. -  Šunka s medem
MASOEKO s.r.o. - Utopenci
Vladimír Švanda - Řeznictví - Farmářský párek se sýrem
Jatka Lanškroun s.r.o. -  Staročeský bok
Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti - Rosický hřbet
Řeznictví-uzenářství Francouz s.r.o. - Klobása s dančím masem
Česká FARMA s.r.o. -  Farmářský párek
Alima-CZ, s.r.o. - Škvarková pomazánka
 
Výrobky z medu a ostatní
Medovinka, s.r.o. - Ďábelská medovina
Marcel Gregor - Pastovaný med s propolisem
LABETA,a.s. - Bezlepková Dětská kaše instantní 250 g
Pivovar Rychtář, a.s. - Rychtář Rataj
FRENCL s.r.o. - Pardubický kavalír
 
     Regionální potravina
     Do soutěže Regionální potravina 2014 letos přihlásilo 27 výrobců 91 výrobků. Značku udělí Ministerstvo zemědělství sedmi nejkvalitnějším regionálním výrobkům. Je mezi nimi například Kravský sýr uzený z Mlékárny Licibořice, Bedřichova jedenáctka od firmy Veselka Litomyšl, med s propolisem od Evžena Báchora nebo jarní cibulka od Jitky Píchové. Oceněné výrobky získávají právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obale výrobku.
     Výrobky hodnotila komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství, Krajského úřadu Pardubického kraje, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
     K udělení značky Regionální potravina Pardubického kraje 2014 navrhla hodnotitelská komise sedm výrobků z následujících kategorií (kategorie - oceněný výrobek - oceněný výrobce):
1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas - Vepřové maso ve vlastní šťávě 500g a 250g - Jatka Lanškroun s.r.o.
2. Masné výrobky trvanlivé - Cena nebyla udělena
3. Sýry včetně tvarohu - Kravský sýr uzený - Mlékárna Licibořice – Marie Černilová
4. Mléčné výrobky ostatní - Cena nebyla udělena
5. Pekařské výrobky včetně těstovin - Sváteční koláč s náplní povidlovou - Smékalovo pekařství spol. s r.o.
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek - Frubo – Černý rybíz - Nature Notea, s.r.o.
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje - Bedřichova jedenáctka - Veselka Litomyšl s.r.o.
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě -  Cibulka svazek- Ing. Jitka Píchová
9. Ostatní -  Med s propolisem - Evžen Báchor
 
     Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkáchwww.regionalnipotravina.cz.

Další zprávy z kategorie "Společnost"

20.7.

Pardubice přivítaly vojáky vracející se z Afghánistánu

Úkolem logistů byla materiální podpora všech kontingentů Armády ČR působících na území Afghánistánu.

Společnost celý článek
4.2.

Pardubičtí studenti se učili po boku pracovníků banky

Vzdělávací projekt spojil na tři měsíce 10 studentů posledních ročníků z pardubických škol DELTA a EDUCA a 7 zaměstnanců Administrativního centra Vinice České spořitelny

Společnost celý článek
15.3.

Neprodleně odstraňte dřevo poškozené vichřicí!

Pardubický kraj se obrátil na Ministerstvo zemědělství ČR, aby vyjádřil své znepokojení nad stavem v lesích.

Společnost celý článek
6.1.

Víte, kde je Restaurace U maminky?

Ochutnáte-li domácí těstoviny nebo omáčky se staročeským knedlíkem, nebudete možná chtít nic jiného.

Společnost celý článek
24.2.

Pardubice na Evropském summitu regionů

Pardubice při prezentacích sázejí zejména na atraktivity, které jsou pro město typické.

Společnost celý článek
14.9.

Hostovice budou mít novou cisternu

Projekt vyjde na 7 307 095,50 korun, předpokládaná cena cisterny činí 7 300 595,50 korun. Většinu nákladů ale pokryjí evropské dotace. „Celkové náklady projektu dosahují částky 7 307 095,50 korun, městu se však podařilo získat dotace z operačního programu EU, které pokryjí 85 procent z ceny. 5 procent pak tvoří dotace státu a 10 procent uhradí MO Pardubice VIII ze svého rozpočtu,“ informoval náměstek primátora Jan Řehounek, který je mimo jiné zodpovědný za dotační politiku města.

Společnost celý článek
Webdesign a webhosting: Webovy servis - SEO - Váš hosting