Na Černé stráni a Sítovce lesníci uvolnili místo i pro duby

16.2.

Na Černé stráni a Sítovce lesníci uvolnili místo i pro duby


Městské lesy Hradec Králové chtějí zlepšit stav dvou přírodních památek - Černé stráně a Sítovky. Vytěžily proto část především smrků, které uvolnily místo vhodnějším dřevinám.

V prvně jmenované lokalitě jde o přetvoření nevhodného smrkového porostu porostem přirozené dřevinné skladby, na Sítovce se odstraněním nepůvodních smrků podpoří růst lípy srdčité. Po vykácení části dřevin se plocha na Černé stráni obnoví zčásti uměle a částečně přirozenou cestou ze semen, což už se děje. „Na Černé stráni došlo k redukci smrku v porostech ve stáří 20 až 28 let. Vytěžili jsme 1261 smrků, což představuje 63,4 metrů krychlových dřevní hmoty, a na místě jsme ponechali jen několik desítek jedinců. Z plochy se nyní začne odstraňovat klest.

Zároveň jsme na místě vytvořili vhodné světelné podmínky pro růst mladých buků lesních, jedlí bělokorých a dubů letních. Počítáme s pokračováním v umělé obnově těmito dřevinami a zároveň se budeme snažit využít přirozené obnovy ze semen stávajících až stopadesátiletých dubů,” uvedl nadlesní Tomáš Jankovský. Dodal, že výrazně limitujícím faktorem jsou zde škody zvěří okusem, a to především zvěří srnčí, případně dančí. Lesníci proto musí mladé stromky chránit oplocením. Umělá obnova by zde potom měla přijít na řadu na jaře příštího roku.

V přírodní památce Sítovka lesníci odstranili ve smíšeném porostu ve věku téměř třicet let celkem 31 smrků, což by podle nich mělo podpořit žádoucí růst lípy srdčité, která je pro zdejší plochy vhodnější. „Oba zásahy byly provedeny podle plánů péče o přírodní památky a ve spolupráci s jejich tvůrcem Miroslavem Mikeskou, který si na obou místech provedl vyznačení stromů určených k těžbě. Všechny zásahy byly samozřejmě povoleny krajským úřadem,” doplnil Tomáš Jankovský.

Další zprávy z kategorie "Společnost"

12.1.

V Lubníku shořel statek, škoda jde do milionů

Největším problémem při samotném zásahu byl silný mráz. Práce hasičů v mrazivém počasí je velmi komplikovaná.

Společnost celý článek
18.5.

Cenu Učené společnosti ČR převzala i doktorka Kamila Pacovská z Fakulty filozofické

Úspěšný vědecko-výzkumný projekt „Centra pro etiku jako studium hodnoty člověka“ doktorky Kamily Pacovské a jejího týmu se stal vůbec jediným projektem z humanitní a společensko-vědní oblasti, který byl v České republice přijat k financování v rámci Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání a který je určen na podporu a rozvoj excelentního výzkumného týmu v oblasti etiky. Realizace tohoto velkého projektu byla zahájena v roce 2017 a doktorka Kamila Pacovská je jeho hlavní řešitelkou.

Společnost celý článek
16.8.

Den Architektury je letos ve znamení svobody; pestrý program nabídne i v Pardubickém kraji

V pořadí 9. ročník festivalu DEN ARCHITEKTURY zve na začátku října na prohlídky jindy nepřístupných staveb, urbanistické i historické procházky po známých i neznámých místech s poutavým výkladem odborníků, workshopy, představení, přednášky či filmové projekce.

Společnost celý článek
26.9.

Letošní Noc vědců nabídne na Univerzitě Pardubice rekordní počet atrakcí

Noc vědců, kterou tradičně organizuje také Univerzita Pardubice, letos nabídne rekordní počet atrakcí. Páteční přehlídka vědy se tentokrát odehraje v Technologickém areálu univerzity v pardubické části Doubravice s tématem „Šetrně k planetě“. Na bezmála 50 stanovištích návštěvníkům káže nejen, že s výsledky bádání se potkáváme každý den, ale také, jak se můžeme pomocí vědy chovat ohleduplně k životnímu prostředí.

Společnost celý článek
29.6.

Roman Línek poblahopřál pětinásobným mistrům republiky

Jako výraz uznání jim předal pohár s nápisem Pardubický kraj fandí mistrům.

Společnost celý článek
31.8.

Pardubický festival vína oslavil osmnácté narozeniny

Pardubický festival vína je svátkem nejen dobrého pití, ale i chutného jídla. Irský restaurant St. Patrick letos nabídl pečená husí prsíčka, vepřové klobásky nebo domácí hovězí burger, pražská restaurace Passage si připravila bohaté menu francouzských delikates. Gurmáni tak mohli okusit šneky v červeném víně, žabí stehýnka na másle, jehněčí koule v perníku nebo krevety s ananasem. Příjemný chuťový zážitek doplnily francouzské a holandské sýry, čokolády, pralinky nebo kolumbijská a čerstvě pražená káva.

Společnost celý článek
Webdesign a webhosting: Webovy servis - SEO - Váš hosting