Na Štědrý den se tři osoby přiotrávily nebezpečným plynem

27.12.

Na Štědrý den se tři osoby přiotrávily nebezpečným plynem

Na Štědrý den se tři osoby přiotrávily nebezpečným plynem

Na Štědrý den v 17.53 hodin vyjížděli profesionální hasiči z Hlinska a dobrovolní hasiči ze Skutče na Palackého náměstí do Skutče, kde došlo pravděpodobně k úniku nebezpečného plynu oxidu uhelnatého. Po příjezdu hasičů na místo bylo zjištěno, že se plynu nadýchaly tři osoby. Ty byly ihned předány do péče zdravotnické záchranné služby. Hasiči ihned provedli měření a naměřili 60 jednotek ppm tohoto plynu. Hasiči ihned začali s odvětráním zasažených místností. Na některých místech hasičům přístroje ukazovali až 150 jednotek ppm oxidu uhelnatého. Hasiči evakuovali z bytového domu celkem 21 osob z 8 bytových jednotek a přetlakovou ventilací se snažili co nejrychleji nebezpečný plyn z objektu vyvětrat. Hasiči spolu s plynaři postupně obcházeli všechny byty a zjišťovali možnou závadu. Hasiči odpojili objekt od přívodu plynu a ihned zajistili přímotopy pro všechny rodiny v bytovém domě. Událost ze strany hasičů byla ukončena ve 21.23 hodin. Oxid uhelnatý je jedovatý plyn, který je lehčí než vzduch, se vzduchem tvoří výbušné směsi. Bezpečná hodnota, ve které se může ještě člověk pohybovat, je 20 jednotek ppm. Oxid uhelnatý se váže na červené krevní barvivo a vytváří tzv. karboxihemoglobin v důsledku toho se kyslík nemůže dostat do těla. Hasiči tak stále upozorňují na to, aby si lidé nechali zkontrolovat plynové a kondenzační kotle, jejich nainstalování a hlavně těsnění. Tady je totiž problém, že oxid uhelnatý není vidět ani cítit. Lidé mohou pozorovat bolest hlavy, malátnost. Oxid uhelnatý ovlivňuje nervový systém.

Další zprávy z kategorie "Společnost"

8.6.

Koprovka s vizáží mýdlové bubliny nebo mojito ve rtěnce? To je molekulární gastronomie, kterou najdete na BOSCH FRESH FESTIVALU!

Tento styl, který chápeme převážně jako moderní způsob přípravy jídel, využívá běžné čerstvé suroviny společně s chemickými postupy. Pracuje s chemickými látkami a prostředky, které se standardně používají například pro konzervaci potravinových surovin nebo jejich úpravu. Nejde tedy o znehodnocení jídla chemikáliemi, ale pouze o úpravu pokrmů, která má za cíl vytvořit netradiční stravu. Typickým prostředkem v molekulární kuchyni je změna skupenství surovin.

Společnost celý článek
29.3.

Studenti soutěží v navrhování energetických úspor pro školy

Nové znalosti získávají v soutěži s názvem FAKTOR E*, kterou pro ně pořádá ENESA a. s., dodavatel energetických služeb se zárukou úspor ve školských objektech Pardubického kraje.

Společnost celý článek
18.7.

Česká inspekce životního prostředí projednávala stížnosti na zápach z hnojení

Současné klimatické podmínky způsobují pomalejší vstřebávání kejdy do půdy a prodlužuje se tak období nepříjemného zápachu.

Společnost celý článek
25.9.

Regulovčíka Policie ČR opět vyhrál policista z pardubického krajského ředitelství

Členové odborné poroty, kteří během celého dne bedlivě sledovali plnění všech úkolů, vyhodnotili jako nejlepšího regulovčíka Policie ČR pro rok 2013 našeho policistu pprap. Pavla Martinka.

Společnost celý článek
2.11.

Litomyšlský Saint Gobain rozšiřuje výrobní závod. Skelná vlákna by se mohla stát součástí krajských silnic

Největší zaměstnavatel v okrese Svitavy rozšířením závodu posiluje své řady o cca 30 nových pracovníků především dělnických profesí. Šanci získat práci v regionu mají např. tkadleny, seřizovači nebo elektrikáři. V následujících měsících pak společnost očekává růst až o dalších 70 zaměstnanců.

Společnost celý článek
13.9.

Z pardubické konzervatoře do Metropolitní opery v New Yorku

„Petr Nekoranec je sice původem z Vysočiny, kde začínal v Základní umělecké škole zpívat swing a jazz a koketovat s muzikálem, ale později si vybral ke svému dalšímu rozvoji operu a s ní i Pardubice a paní profesorku Jarmilu Chaloupkovou na naší konzervatoři. I když se přesune do velkých operních domů ve světě, budeme jeho kariéru z Pardubického kraje sledovat a držet mu palce,“ řekl Roman Línek.

Společnost celý článek
Webdesign a webhosting: Webovy servis - SEO - Váš hosting