Pardubice - Čokoládový Festival 2018

6.12.

Pardubice - Čokoládový Festival 2018

Do IDEON Pardubice zamíří všichni milovníci čokolády. Od pátku 14. do neděle 16. prosince 2018 se zde uskuteční Čokoládový Festival s kulinářskou přehlídkou a prodejními stánky s čokoládovými delikatesami.

PÁ 14/12: 14:00 – 18:00 // SO 15/12: 10:00 - 18:00 // NE 16/12: 10:00 – 17:00

Čokoládový Festival 2018 v Pardubic pořádaný agenturou ChrisEvents je jedinečnou událostí pro všechny milovníky čokolády a cukrovinek, kteří mají chuť se pobavit, pochutnat si a případně se i přiučit vaření s čokoládou.

Návštěvníkům nabídne čtyři hlavní sekce:

  • Kulinářskou přehlídku, na které, šéfkuchaři předvedou své nápadité recepty

  • Prodejní stánky partnerských organizací

  • Dětský koutek

Vstupné činí 60,- Kč (40,- Kč pro seniory/ 40,- Kč pro studenty). Děti do 6 let mají na akci vstup zdarma. Zájemci mohou rovněž soutěžit o volný vstup na Pardubice Čokoládový Festival 2018 na www.cokoladovy-festival.cz.

Návštěvníci se mohou těšit na kulinářskou přehlídku šéfkuchaře Marka Váňu, který bude připravovat jídla dle zajímavých receptů: Kuřecí Mole s Fatalii Yellow a čokoládou, Vánoční krocan na pomerančích s čokoládou a medem, dýňovou polévku s bílou čokoládou nebo vanilkovou krupicovou kaši z espumy s čokoládovým sněhem. Chybět nebude ani šéfkuchař Jiří Holub z Sirupárny Olomouc bude vařit vepřovou kytu s čokoládovou omáčkou. Václav Kijonka (Mr Vonka) učí děti vyrobit pralinky nebo brownies. Čokoládovna Lyra ukáže na podium jak ochutnat čokoládou.

Letos máme větší počet stánků a pořádáme zajímavou soutěž: při příležitosti Čokoládového Festivalu v Ostravě jsme pro návštěvníka připravili hru o poklad! Osm klíčů k pokladu bude uschováno do zlatých čokoládových pohárků, které si budou moci zakoupit u vstupu za 30 Kč. Ale pozor, pouze jeden z těchto klíčů otevře truhlu s dárky od našich sponzorů a odměnou 8.000 Kč!

Návštěvníci budou mít možnost ochutnat a zakoupit různé druhy čokolád u více než 30 stánků: ČokoKebab, Kamila Chocolates, ČokoFontana, Kamelie – víno z Francie, Mr. Vonka, BonBon, Jablíčko, Sirupárna, Čokoláda Lyra, Čo-Xo, Čokoládovna Janek, Šmakujto, Atelier Sladkostí, Koruna pralinky, Waffle Brno, Čokolandia a mnoho dalších.

Čokoládový festival však nabídne i mnoho dalších doprovodných akcí plných překvapení. Bude to zkrátka jedinečné setkání všech milovníků čokolády, které byste si rozhodně neměli nechat ujít.

Rozhovor s Chrisem Delattrem

Narodil se ve francouzském městě Lens, později v Paříži vystudoval historii a žurnalistiku. Na začátku milénia se ale Chris Delattre vydal do České republiky, která mu navždy změnila život. Zakotvil v Olomouci a zamiloval si jí. Od roku 2003 žije v Česku trvale, živí se jako marketingový odborník a momentálně bydlí v Praze. „Hlavní město je pro mé aktivity lepší než Haná, Olomouc ale miluji. Je to krásné historické město, bydlel jsem tam třináct let a plánuji se jednou vrátit,“ říká muž, který pořádal závod do schodů Run Up a pétanque turnaje. Nyní organizuje ČokoFest, se kterým objíždí celou republiku. „Díky němu jsem procestoval celé Česko a poznal jeho krásy a šarm. Samozřejmě mi ale chybí i spousta věcí z Francie, jako moře, gastronomie nebo obchody s pěknou čokoládou,“ povídá Chris.

Právě kvůli absenci kvalitní čokolády jste se rozhodl vytvořit ČokoFest?

Inspiroval mě Salon du Chocolat, který jsme pořádali v roce 2000, kdy jsem ještě pracoval pro mediální agenturu ve Francii. A tak jsem vymyslel ČokoFest, který se koná už od roku 2012 a v jehož rámci jsme udělali už 50 akcí. Čokoládu zná každý a všichni na ni mají pěkné vzpomínky, ať už to byl dárek, který dostali k Valentýnu, k Vánocům nebo třeba čokoládový dezert, který dělala maminka nebo babička. Čokoláda je úžasná věc, pokud je kvalitní, je hodně zdravá i antistresová. Můžete ji používat jako koření, existuje kosmetika s čokoládou a tak dále.

Na jaké zajímavosti se mohou těšit návštěvníci teplického festivalu?

Jedná se o 4. ročník akce a budeme zde prezentovat 30 až 40 různých vystavovatelů. Lidé se mohou těšit například na čokoládové fontány, pralinky z Česka i zahraničí (Belgie, Francie), čokoládová vína, likéry, muffiny, cookies, makronky, wafle, bonbóny nebo horkou čokoládu. Vše mohou na místě ochutnat a zakoupit. Představíme i kuchyňské studio, kde budou kuchaři po celý víkend vařit netradiční recepty z čokolády, jako například vepřovou kýtu s čokoládovou omáčkou, pikantní kuřecí Mole s Fatalii Yellow a čokoládou, nebo třeba dýňovou polévku s bílou čokoládou v suchém ledu.

Jaký je smysl vašeho festivalu?

Našim cílem je ukázat, že čokoláda může být všude. Existuje i čokoládový kebab nebo víno s čokoládou. Nechceme lidem ukázat obyčejnou čokoládu, kterou si koupí v každém hypermarketu. U nás mohou vidět, ochutnat nebo zakoupit speciální čokoládu, spoustu druhů. Představí se zde firmy jako Čokoládovna Janek nebo Lyra Chocolate, které vyrábí od čokoládového bobu až po tabulky. Máme zde i čokolády s ovocem, pepřem, rozmarýnem, levandulí a spoustu dalších.

Na jaký program se mohou těšit menší návštěvníci?

Nezapomněli jsme samozřejmě ani na děti, instalujeme pro ně koutek, kde si mohou malovat čokoládou. Letošní novinkou je i hra o poklad. Do čokoládových lodiček, které si mohou návštěvníci zakoupit za 30 korun, jsme schovali osm klíčů k pokladu. Pouze jeden z těchto klíčů ale otevře truhlu, ve které je 8 tisíc korun a dárky od našich sponzorů.

V jakých městech ho pořádáte?

V letošní sezoně festival navštívil 16 měst v České republice. Akce se koná většinou ve sportovních halách, kulturních domech nebo v obchodních centrech.

Jak náročný je čokoládový festival na organizaci a přípravu?

Hodně. Musíme hledat vystavovatele, kuchaře, propagovat akci, hledat sponzory. A hlavně vymyslet pěkný program, který zaujme lidi, aby tady zůstali a nevypadalo to jen jako obyčejný trh. Přípravy festivalu mi trvá 6 měsíce. Vše pořádám převážně sám, přítelkyně mi ale pomáhá vymýšlet zábavný program. V den akce nám pak pomáhají další tři lidé, s instalací, moderováním a podobně.

Vraťme se ještě k vašemu příchodu do Česka. Jak jste si zvykl na jinou zemi?

Už když jsem tady byl jako turista, setkal jsem se tu se spoustou lidí a viděl hodně zajímavých věcí. Říkal jsem si, že by to mohla být hezká země pro bydlení. Když jsem se tu pak v roce 2003 zabydlel, neměl jsem tady žádné kamarády a neuměl jsem ani jazyk. Původně jsem si myslel, že budu v Čechách jen pár měsíců a pak se vrátím do Francie, ale už jsem tady 15 let, mám tu přítelkyni a moc se mi líbí český život. Momentálně bydlím ve Středočeském kraji, protože mám hodně projektů. V létě například řídím Food truck Bonjour, ve kterém vařím francouzská jídla.

Další zprávy z kategorie "Společnost"

6.2.

Policie vyzývá případné poškozené

Ve výše uvedené době a místě se na jednu kolej měly neplánovaně dostat dva osobní vlaky.

Společnost celý článek
23.2.

Udílení výroční ceny Mosty 2006 proběhne v Hradci

Letošní udílení ocenění Mosty 2006 za přínos zdravotně postiženým proběhne 27. února v Hradci Králové.

Společnost celý článek
30.5.

Fenka Nellie získala sutinový atest

Ve dnech 23. – 24. května se v moravské Třešti uskutečnila kynologická atestační zkouška se specializací na sutiny.

Společnost celý článek
19.12.

Blbec k večeři naposledy pobaví pardubické diváky

Hra Blbec k večeři diváky zavádí do domácnosti bohatého nakladatele Pierra Brochanta, který má spolu se svými přáteli zvláštní zálibu v pořádání pravidelných „večeří blbců“, na které každý přivádí své nové objevy. Žádný z „blbců“ samozřejmě netuší, proč byl ve skutečnosti pozván. Jednoho dne se však tento Pierrův koníček poněkud zkomplikuje a zprvu dekadentní legrácka pro pobavení začne nabírat na obrátkách …

Společnost celý článek
31.1.

Jak dál s halou v České Třebové? Kraj by měl do 14 dní znát nezávislý posudek na řešení rekonstrukce

„I přesto, že prozatím naši zástupci, ani zhotovitel stavby nemohou pracovat přímo na místě, jelikož až do středy by zde měly probíhat policejní práce týkající se vyzvednutí spadlých vazníků, tak nadále řešíme, jaký bude další osud haly,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že již ve čtvrtek by se měl na místě uskutečnit kontrolní den za účasti všech zainteresovaných subjektů.

Společnost celý článek
13.3.

Březnovou Kavárnu Universitas v Pardubicích ovládnou geometrické křivky a mapy

Přednáška zájemcům přiblíží metody hledání cesty na moři, vývoj kartografie od užití směru větrů k zeměpisným souřadnicím v době, kdy již vznikala Fermatova a Descartesova analytická geometrie. Inspirací je například dílo Giovaniho Francesca Monna z roku 1627 Arte della vera navegatione …, jehož jedna kopie je uložena v Praze v Nostické knihovně a je možné do ní nahlédnout.

Společnost celý článek
Webdesign a webhosting: Webovy servis - SEO - Váš hosting