Regionální výrobci převzali ocenění za kvalitní potraviny

6.9.

Regionální výrobci převzali ocenění za kvalitní potraviny

Regionální výrobci převzali ocenění za kvalitní potraviny

Regionální výrobci převzali ocenění za kvalitní potraviny

Regionální producenti převzali v sobotu 4. září na pardubickém dostihovém závodišti certifikát od hejtmana Radko Martínka, radního zodpovědného za zemědělství, životní prostředí a venkov Václava Kroutila i radního Petra Šilara.      Na etiketách třiceti potravinářských výrobků se objeví chráněná značka Mls Pardubického kraje 2010. Logo je navíc pro zákazníka zárukou, že kupuje český výrobek z českých surovin. „Chceme docílit, aby se české výrobky dostaly do českých domácností. Logo na potravinách spotřebitele upozorní na kvalitní regionální potravinu,“ vysvětlil radní Václav Kroutil smysl potravinářské soutěže MLS Pardubického kraje. Akci pořádala již počtvrté společnost Agrovenkov pod patronací Pardubického kraje v rámci mezinárodní výstavy Koně v akci. Nejlepší výrobky, které ohodnotila odborná porota i návštěvníci, dosáhly označení kvality. „To znamená, že podle značky MLS Pardubického kraje se každý dozví, že právě jeho řezník, pekař, či mlékárna mají skutečně certifikované a jakostní výrobky," dodal radní Šilar, který stál u zrodu myšlenky.      Odborná porota letos posuzovala  88 produktů od 24 výrobců z Pardubického kraje, kteří soutěžili ve čtyřech kategoriích. Zelňáková kapsa ze Štefanova pekařství v Lukové na Ústeckoorlicku bodovala mezi mlýnskými a pekárenskými výrobky, přírodní salámový polotvrdý sýr Artus z mlékárny Miltra B Městečko Trnávka na Svitavsku zaujal porotu při hodnocení mléčných výrobků. Nálepku s logem Mls Pardubického kraje získaly v kategorii masných výrobků paštika s medvědím česnekem z Francouzova uzenářství ze Skupic na Chrudimsku nebo zámecká šunka z letohradské firmy MASOEKO na Ústeckoorlicku. Cenu si odvážela i Jana Janurová z Pardubic za perník nazvaný Radostný skok.      Hejtman je přesvědčený, že v obchodech Pardubického kraje se budou objevovat regionální výrobky stále častěji: „Právě soutěž o nejchutnější a nejkvalitnější potraviny přispívá k větší popularizaci regionálních výrobců.“ Dobré výrobky od regionálních prvovýrobců také ochutnával. Jakmile obešel všechny stánky, vložil svůj hlas do ankety určené veřejnosti. „Výrobky jsou všechny fantastické a vybrat mezi nimi tři nejchutnější, je opravdu těžké. Myslím, že je z čeho vybírat,“ komentoval hejtman své rozhodování. Paštika s česnekem z Francouzova uzenářství, která dostala kromě odborné poroty ocenění i od návštěvníků, patřila také mezi hejtmanovy favority. Dalšími dvěma výrobky, které návštěvníkům nejvíce chutnaly, byla uzená pečeně z Řeznictví a uzenářství Pavla Hubeného z Bylan na Chrudimsku a zelník z Pekárny Letohrad na Orlickoústecku.      Propagaci regionálních potravinářských výrobků podporuje Ministerstvo zemědělství ČR a Pardubický kraj.

Další zprávy z kategorie "Společnost"

7.3.

Televizní přenos z Mount Everestu

Roman Langr nyní jedná s Českou televizí o tom, že by se s diváky televize spojil z výškového tábora v přímém přenosu.

Společnost celý článek
18.1.

Cvičiště u Jaroměře nabídne ukázku bitvy z druhé světové války

Přibližně dvě stovky milovníků vojenské historie připomenou 64. výročí bitvy u Sokolova.

Společnost celý článek
17.4.

Odborníci mapují rizika při povodních

Cílem projektu nazvaného LABEL je zmapování rizik při povodních.

Společnost celý článek
22.9.

Hejtman zavítal do pravěké osady v Křivolíku

V přírodním muzeu tu byly k vidění nejen pravěké zbraně a nástroje z pazourku, ale také z bronzu.

Společnost celý článek
30.7.

Na majitele čekají kola, kanystry i snubní prsten

Pokud se o věc uloženou ve ztrátách a nálezech majitel do půl roku nepřihlásí, stává se podle zákona majetkem města.

Společnost celý článek
2.3.

"Mít křídla" aneb ... mít tak křídla!

Sobotní program začal odpoledne nejprve nesoutěžními snímky, kde právě vynikla svými pracemi pořádající organizace SPV.

Společnost celý článek
Webdesign a webhosting: Webovy servis - SEO - Váš hosting