Restaurátoři z Univerzity Pardubice zahájili záchranu 7 000 let staré studny

24.6.

Restaurátoři z Univerzity Pardubice zahájili záchranu 7 000 let staré studny

Odborníci z Fakulty restaurování Univerzity Pardubice dnes zahájili práce, které povedou k uchování studny staré více než 7 000 let. V Evropě unikátní pravěkou dřevěnou stavbu archeologové zajistili loni při stavbě silnice D35. Celý proces konzervace bude restaurátorům trvat více než 10 měsíců a spotřebují na něj asi 600 kilogramů cukru.

„Zkoumali jsme kamenný reliéf z už neexistujícího Juditina mostu v Praze nebo se podíleli na průzkumu staveb v jordánském skalním městě Petra, ale tato studna je vůbec nejstarším dílem, kterým jsme se u nás kdy zabývali,“ říká Ing. Karol Bayer, proděkan Fakulty restaurování Univerzity Pardubice.

Studna odkrytá u Ostrova v Pardubickém kraji je podle expertů nejstarší dochovanou dřevěnou architektonickou stavbou v Evropě. Vědci z Ústavu nauky o dřevě Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně odhadují, že stromy na její stavbu byly pokáceny mezi lety 5256 – 5255 před naším letopočtem. V kompletním stavu se zachovala zejména díky tomu, že byla celá tisíciletí pod vodou. I proto musí restaurátoři nyní s jednotlivými částmi pravěké stavby pracovat pouze v klimaticky stabilním prostředí, protože hrozí jejich vyschnutí. Právě dnes jednotlivé fragmenty postupně začínají napouštět roztokem cukru a vody, aby je stabilizovali a zpevnili.

„Metoda s roztokem sacharózy, se používá na zachování dřevěných staveb ve světě často. Koncentrace se postupně zvyšuje, až cukr z velké části nahradí molekuly vody v buňkách dřeva a dřevěný prvek po vyschnutí zpevní. Náš postup od začátku konzultujeme také s experty na konzervaci dřeva z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze,“ popisuje Karol Bayer.

Restaurátoři budou na konzervaci jediné studny potřebovat asi 600 kilogramů cukru. Do roztoku přidají také biocidní přípravek proti napadení dřeva mikroorganismy. Konzervační zásah potrvá 12-15 měsíců. Po vyjmutí dřevěných prvků z konzervačního roztoku budou muset být restaurátoři také velmi opatrní a monitorovat proces sušení, aby zabránili případné deformaci jednotlivých dílů. 

Další zprávy z kategorie "Společnost"

15.11.

VČD uvádí Schimmelpfennigova Zlatého draka

Půjde totiž o první české uvedení čerstvého překladu, jehož autorem je dramaturg a překladatel Petr Štědroň.

Společnost celý článek
31.5.

Pardubičtí policejní preventisté mají nové krásné prostory pro pořádání preventivních přednášek a workshopů.

Jedná se o multimediálně vybavenou přednáškovou místnost, kde budou lektorovat policisté krajského ředitelství.

Společnost celý článek
13.1.

Město chce zateplit domy dětí a mládeže

Na projekty v celkové hodnotě 49 milionů korun může získat dotaci až 45 procent uznatelných nákladů. Zbytek je město připraveno uhradit z městského rozpočtu.

Společnost celý článek
11.7.

Bojovníci za svobodu dorazí do Pardubic

Jedná se o atraktivně zpracovanou putovní výstavu k projektu „Bojovníci proti totalitě pohledem dětí“,

Společnost celý článek
11.9.

Osvědčené hotely a restaurace nabídnou prezidentu Zemanovi rozmanité menu.

Chystané pokrmy budou většinou připraveny z čerstvých místních surovin v duchu současných trendů moderní gastronomie.

Společnost celý článek
3.12.

Domov pro seniory na Dubině mění tvář

Ty v současné době již příliš nevyhovují potřebám našich klientů, proto jsme se v roce 2011 rozhodli začít s postupnou rekonstrukcí celého zařízení. V letošním roce jsme tak zrekonstruovali další byty včetně sociálního zázemí. Pokoje jsou vybavené i moderními polohovacími lůžky. Letos jsme vybudovali i centrální koupelnu, která umožní náročnou hygienickou péči pro imobilní uživatele,“ vysvětluje vedoucí zařízení Monika Kopecká.

Společnost celý článek
Webdesign a webhosting: Webovy servis - SEO - Váš hosting