Restaurátoři z Univerzity Pardubice zahájili záchranu 7 000 let staré studny

24.6.

Restaurátoři z Univerzity Pardubice zahájili záchranu 7 000 let staré studny

Odborníci z Fakulty restaurování Univerzity Pardubice dnes zahájili práce, které povedou k uchování studny staré více než 7 000 let. V Evropě unikátní pravěkou dřevěnou stavbu archeologové zajistili loni při stavbě silnice D35. Celý proces konzervace bude restaurátorům trvat více než 10 měsíců a spotřebují na něj asi 600 kilogramů cukru.

„Zkoumali jsme kamenný reliéf z už neexistujícího Juditina mostu v Praze nebo se podíleli na průzkumu staveb v jordánském skalním městě Petra, ale tato studna je vůbec nejstarším dílem, kterým jsme se u nás kdy zabývali,“ říká Ing. Karol Bayer, proděkan Fakulty restaurování Univerzity Pardubice.

Studna odkrytá u Ostrova v Pardubickém kraji je podle expertů nejstarší dochovanou dřevěnou architektonickou stavbou v Evropě. Vědci z Ústavu nauky o dřevě Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně odhadují, že stromy na její stavbu byly pokáceny mezi lety 5256 – 5255 před naším letopočtem. V kompletním stavu se zachovala zejména díky tomu, že byla celá tisíciletí pod vodou. I proto musí restaurátoři nyní s jednotlivými částmi pravěké stavby pracovat pouze v klimaticky stabilním prostředí, protože hrozí jejich vyschnutí. Právě dnes jednotlivé fragmenty postupně začínají napouštět roztokem cukru a vody, aby je stabilizovali a zpevnili.

„Metoda s roztokem sacharózy, se používá na zachování dřevěných staveb ve světě často. Koncentrace se postupně zvyšuje, až cukr z velké části nahradí molekuly vody v buňkách dřeva a dřevěný prvek po vyschnutí zpevní. Náš postup od začátku konzultujeme také s experty na konzervaci dřeva z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze,“ popisuje Karol Bayer.

Restaurátoři budou na konzervaci jediné studny potřebovat asi 600 kilogramů cukru. Do roztoku přidají také biocidní přípravek proti napadení dřeva mikroorganismy. Konzervační zásah potrvá 12-15 měsíců. Po vyjmutí dřevěných prvků z konzervačního roztoku budou muset být restaurátoři také velmi opatrní a monitorovat proces sušení, aby zabránili případné deformaci jednotlivých dílů. 

Další zprávy z kategorie "Společnost"

5.4.

Český grunt zahájil také v Pardubicích

S velkým zájmem proto v pondělí 4. dubna přivítal otevření farmářské prodejny Český grunt v Pardubicích.

Společnost celý článek
3.9.

Vojáci se vrátili z Iráku. Všichni a zdraví.

131. smíšený dělostřelecký oddíl z Pardubic, plnil své úkoly v Basře od dubna do srpna letošního roku.

Společnost celý článek
26.1.

Hamzova léčebna zrekonstruovala dětský pavilon

Pavilón je určen pro samostatné pobyty dětí od předškolního a školního věku do 18 let s různými druhy neurologických onemocnění, s poruchami motorického vývoje s ortopedickými vadami a se stavy po polytraumatech.

Společnost celý článek
26.7.

Policisté jezdí "sanitkou"

Dříve, než policisté do vozidla rychlé zdravotnické pomoci nastoupí, účastní se krátké teoretické přednášky.

Společnost celý článek
8.3.

Pardubický kraj vyvěsí tibetskou vlajku

O přímou zkušenost s nelidským útlakem Tibeťanů se podělil radní Jaromír Dušek, který Lhasu a její okolí soukromě navštívil loni v létě

Společnost celý článek
20.7.

Požár balíku slámy

Požár se mu ale nepodařilo zlikvidovat. Plameny se začaly nebezpečně šířit i do lesního porostu.

Společnost celý článek
Webdesign a webhosting: Webovy servis - SEO - Váš hosting