Smrtící okurky bylo možné koupit i v našem regionu

31.5.

Smrtící okurky bylo možné koupit i v našem regionu

Smrtící okurky bylo možné koupit i v našem regionu

Potravinářská inspekce rozšiřuje mimořádnou kontrolu čerstvé zeleniny. Výsledkem kontrol bude přehled o stavu kontaminace Escherichia coli O104 na potravinovém trhu České republiky. Uvedla to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), na svém webu zveřejnila prodejny, kde bylo možné kontaminované okurky koupit. Odebírány budou i vzorky zeleniny, která pochází z jiných než rizikových států jako je Španělsko, Německo, Nizozemí, Dánsko - tedy například z Rumunska, Bulharska, ale i z České republiky. SZPI obdržela zprávu o nebezpečných okurkách v sobotu po 21. hodině od německé strany prostřednictvím systému rychlého varování. Podle upozornění byly okurky ze Španělska, podezřelé z kontaminace bakteriemi, v minulých dnech dodány německým dodavatelem i do České republiky, a to do společnosti Country Life v Nenačovicích u Berouna. Jedná se přitom o salátové bio-okurky. Ústřední inspektorát vydal již v noci ze soboty na neděli pokyn, aby byl pro tuto šarži okurek uložen zákaz uvádění do oběhu a okamžité stažení, pokud by ještě byly v obchodní síti. SZPI dohledala prodejny, do nichž byly rizikové bio-okurky dodány. Vždy šlo jen o několik jednotlivých kusů. Kromě firemních prodejen společnosti Country Life šlo o tyto obchody: ANTLOVÁ Kateřina, Břeclav KOPECKÁ Monika, Řevnice LUMO natur s.r.o., Praha 4 BAZALKA s.r.o., Hradec Králové PLHOŇOVÁ Eva, Praha 4 KOSINOVÁ Miroslava, Praha 4 NOVÁKOVÁ Jana, Vysoké Mýto SVOBODOVÁ Eliška, Kamenný Přívoz KOŠTIALOVÁ Hana, Praha 9 DRECHSLER Jiří, Přelouč VOZEMBOUCH s.r.o., Mníšek pod Brdy ROZMARÝNA CZ s.r.o., Praha 5 SZPI doporučuje spotřebitelům, kteří uvedené bio-okurky v těchto prodejnách v minulých dnech nakoupili, aby nakoupené zboží nekonzumovali a buď je zlikvidovali, nebo se pokusili je vrátit. Pokud mají obavy o zdraví, nechť se obrátí na svého lékaře. SZPI doporučuje spotřebitelům dodržovat obvyklé hygienické zásady při jakémkoliv nakládání s čerstvou zeleninou. Před konzumací je zeleninu nutné důkladně omýt teplou vodou, a pokud je to možné, vždy okrájet. Inspekce doporučuje případně zeleninu tepelně upravit, protože bakterie jsou zničeny, pokud teplota přesáhne po dobu minimálně 2 minut 70 stupňů Celsia. Důležité je také dbát na čistotu rukou a používaného kuchyňského náčiní. Zdroj: Orlický.net

Další zprávy z kategorie "Společnost"

10.10.

Ex-starostka Srnojed uznána vinnou

Bývalá starostka obce Srnojedy byla 8. října senátem Okresního soudu v Pardubicích uznána vinnou ze tří trestných činů.

Společnost celý článek
19.4.

- Úklid - na Svitavsku zdárně pokračuje

Svitavský soud ale návrh na vzetí do vazby neakceptoval a podezřelá byla propuštěna na svobodu.

Společnost celý článek
17.10.

Střet s divočákem

Nehodu naštěstí nepřežilo jen prase, řidič a jeho spolujezdkyně vyvázli z kolize bez zranění. Policisté odhadli škodu na vozidle na částku přibližně 60.000 korun a vzhledem k tomu, že z něj vytékaly provozní kapaliny, museli na místo nehody přijet i hasiči.

Společnost celý článek
15.2.

Vlajka pro Tibet

Pardubický kraj se v sobotu 10. března 2007 opět připojí k akci „Vlajka pro Tibet“ a vyvěsí vlajku tohoto regionu.

Společnost celý článek
17.12.

Vojtěch se vrátil do štítu pardubické radnice

V červnu letošního roku jí upadla ruka a protože revize ukázala, že trny, držící sochu na malé plošině, jsou zrezivělé.

Společnost celý článek
14.5.

První úsek R35 bude otevřen už za půl roku

Už po pěti dnech má beton 75 procent své pevnosti. Také proto stavba opatovické křižovatky doslova roste před očima,“...

Společnost celý článek
Webdesign a webhosting: Webovy servis - SEO - Váš hosting