Smrtící okurky bylo možné koupit i v našem regionu

31.5.

Smrtící okurky bylo možné koupit i v našem regionu

Smrtící okurky bylo možné koupit i v našem regionu

Potravinářská inspekce rozšiřuje mimořádnou kontrolu čerstvé zeleniny. Výsledkem kontrol bude přehled o stavu kontaminace Escherichia coli O104 na potravinovém trhu České republiky. Uvedla to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), na svém webu zveřejnila prodejny, kde bylo možné kontaminované okurky koupit. Odebírány budou i vzorky zeleniny, která pochází z jiných než rizikových států jako je Španělsko, Německo, Nizozemí, Dánsko - tedy například z Rumunska, Bulharska, ale i z České republiky. SZPI obdržela zprávu o nebezpečných okurkách v sobotu po 21. hodině od německé strany prostřednictvím systému rychlého varování. Podle upozornění byly okurky ze Španělska, podezřelé z kontaminace bakteriemi, v minulých dnech dodány německým dodavatelem i do České republiky, a to do společnosti Country Life v Nenačovicích u Berouna. Jedná se přitom o salátové bio-okurky. Ústřední inspektorát vydal již v noci ze soboty na neděli pokyn, aby byl pro tuto šarži okurek uložen zákaz uvádění do oběhu a okamžité stažení, pokud by ještě byly v obchodní síti. SZPI dohledala prodejny, do nichž byly rizikové bio-okurky dodány. Vždy šlo jen o několik jednotlivých kusů. Kromě firemních prodejen společnosti Country Life šlo o tyto obchody: ANTLOVÁ Kateřina, Břeclav KOPECKÁ Monika, Řevnice LUMO natur s.r.o., Praha 4 BAZALKA s.r.o., Hradec Králové PLHOŇOVÁ Eva, Praha 4 KOSINOVÁ Miroslava, Praha 4 NOVÁKOVÁ Jana, Vysoké Mýto SVOBODOVÁ Eliška, Kamenný Přívoz KOŠTIALOVÁ Hana, Praha 9 DRECHSLER Jiří, Přelouč VOZEMBOUCH s.r.o., Mníšek pod Brdy ROZMARÝNA CZ s.r.o., Praha 5 SZPI doporučuje spotřebitelům, kteří uvedené bio-okurky v těchto prodejnách v minulých dnech nakoupili, aby nakoupené zboží nekonzumovali a buď je zlikvidovali, nebo se pokusili je vrátit. Pokud mají obavy o zdraví, nechť se obrátí na svého lékaře. SZPI doporučuje spotřebitelům dodržovat obvyklé hygienické zásady při jakémkoliv nakládání s čerstvou zeleninou. Před konzumací je zeleninu nutné důkladně omýt teplou vodou, a pokud je to možné, vždy okrájet. Inspekce doporučuje případně zeleninu tepelně upravit, protože bakterie jsou zničeny, pokud teplota přesáhne po dobu minimálně 2 minut 70 stupňů Celsia. Důležité je také dbát na čistotu rukou a používaného kuchyňského náčiní. Zdroj: Orlický.net

Další zprávy z kategorie "Společnost"

5.10.

Stavbou roku 2010 je Koupaliště Flošna

Porota především ocenila fakt, že areál není pouze zaměřen na vodní zábavu a sport, ale že je víceúčelový.

Společnost celý článek
27.8.

Kyseliny jsou zinventarizovány, na ostatním se ještě pracuje

Pravděpodobně v noci ze 4. na 5. září 2007 se uskuteční převoz nebezpečných odpadů z Chvaletic k likvidaci do spalovny v Ostravě

Společnost celý článek
12.5.

Pardubický Majáles je tady!

Ve středu 14. května se v Pardubicích opět koná tradiční vysokoškolský Majáles.

Společnost celý článek
18.8.

Byla vyhodnocena druhá etapa projektu IQ Auto

Projekt IQ Auto byl rozvíjen od roku 2004 a nyní, po více než čtyřech letech, končí svou druhou etapu.

Společnost celý článek
3.10.

NOC GRÁCIÍ: HVĚZDY, KTERÉ POMÁHAJÍ

Ocenění v podobě tří Grácií si ze slavnostního večera odnesou zástupci nominovaných organizací z komerční i neziskové sféry a v neposlední řadě též jednotlivci z řad významných osobností, rodičů, přátel školy a zaměstnanců.

Společnost celý článek
17.9.

Do Pardubic se stěhují letadla ze Kbel

Do Pardubic je technika deportována postupně tak, aby s ní piloti a technici mohli plnit své úkoly od 16.září.

Společnost celý článek
Webdesign a webhosting: Webovy servis - SEO - Váš hosting