Smrtící okurky bylo možné koupit i v našem regionu

31.5.

Smrtící okurky bylo možné koupit i v našem regionu

Smrtící okurky bylo možné koupit i v našem regionu

Potravinářská inspekce rozšiřuje mimořádnou kontrolu čerstvé zeleniny. Výsledkem kontrol bude přehled o stavu kontaminace Escherichia coli O104 na potravinovém trhu České republiky. Uvedla to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), na svém webu zveřejnila prodejny, kde bylo možné kontaminované okurky koupit. Odebírány budou i vzorky zeleniny, která pochází z jiných než rizikových států jako je Španělsko, Německo, Nizozemí, Dánsko - tedy například z Rumunska, Bulharska, ale i z České republiky. SZPI obdržela zprávu o nebezpečných okurkách v sobotu po 21. hodině od německé strany prostřednictvím systému rychlého varování. Podle upozornění byly okurky ze Španělska, podezřelé z kontaminace bakteriemi, v minulých dnech dodány německým dodavatelem i do České republiky, a to do společnosti Country Life v Nenačovicích u Berouna. Jedná se přitom o salátové bio-okurky. Ústřední inspektorát vydal již v noci ze soboty na neděli pokyn, aby byl pro tuto šarži okurek uložen zákaz uvádění do oběhu a okamžité stažení, pokud by ještě byly v obchodní síti. SZPI dohledala prodejny, do nichž byly rizikové bio-okurky dodány. Vždy šlo jen o několik jednotlivých kusů. Kromě firemních prodejen společnosti Country Life šlo o tyto obchody: ANTLOVÁ Kateřina, Břeclav KOPECKÁ Monika, Řevnice LUMO natur s.r.o., Praha 4 BAZALKA s.r.o., Hradec Králové PLHOŇOVÁ Eva, Praha 4 KOSINOVÁ Miroslava, Praha 4 NOVÁKOVÁ Jana, Vysoké Mýto SVOBODOVÁ Eliška, Kamenný Přívoz KOŠTIALOVÁ Hana, Praha 9 DRECHSLER Jiří, Přelouč VOZEMBOUCH s.r.o., Mníšek pod Brdy ROZMARÝNA CZ s.r.o., Praha 5 SZPI doporučuje spotřebitelům, kteří uvedené bio-okurky v těchto prodejnách v minulých dnech nakoupili, aby nakoupené zboží nekonzumovali a buď je zlikvidovali, nebo se pokusili je vrátit. Pokud mají obavy o zdraví, nechť se obrátí na svého lékaře. SZPI doporučuje spotřebitelům dodržovat obvyklé hygienické zásady při jakémkoliv nakládání s čerstvou zeleninou. Před konzumací je zeleninu nutné důkladně omýt teplou vodou, a pokud je to možné, vždy okrájet. Inspekce doporučuje případně zeleninu tepelně upravit, protože bakterie jsou zničeny, pokud teplota přesáhne po dobu minimálně 2 minut 70 stupňů Celsia. Důležité je také dbát na čistotu rukou a používaného kuchyňského náčiní. Zdroj: Orlický.net

Další zprávy z kategorie "Společnost"

24.10.

TechnoPark Pardubice

V průmyslové zóně v Pardubicích se uskuteční slavnostní poklepání základního kamene nové budovy TechnoParku Pardubice.

Společnost celý článek
16.5.

Společnému soužití se musíme učit

Stále častěji se rodí děti mimo manželství a tedy mimo úplnou rodinu.

Společnost celý článek
15.3.

Kraj s městem mají zájem o záchranu Larischovy vily a propojení s popravištěm

„Shodli jsme se proto na realizaci opravy ve střednědobém horizontu formou sdružené investice, s využitím národních zdrojů, kde základem financování bude Československá obec legionářská, Pardubický kraj a město Pardubice,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek

Společnost celý článek
4.1.

Televizní magazín Zkraje týdne skončil

Kromě zpráv přinášel magazín také závažná krajská témata, nevšední příběhy lidí, aktivních obcí a různých společenství.

Společnost celý článek
20.5.

Folklorní přijetí na kraji

Setkání se rovněž zúčastnili ředitelé folklorních festivalů, které se v letošním roce konají na území Pardubického kraje.

Společnost celý článek
7.1.

Primátor jednal o spalovně, zloději kradli

Záměr narazil na prudký odpor veřejnosti i regionálních politiků. Petici proti spalovně podepsalo více než 47.tisíc lidí.

Společnost celý článek
Webdesign a webhosting: Webovy servis - SEO - Váš hosting