Výroční zpráva o krizovém řízení v roce 2006

17.1.

Výroční zpráva o krizovém řízení v roce 2006

Oddělení krizového řízení kanceláře hejtmana Krajského úřadu Pardubického kraje zpracovalo výroční zprávu o své činnosti za rok 2006. Jde v pořadí už o čtvrtou zprávu od roku 2003, která popisuje události, činnost a vytvořené dokumenty v uplynulém roce v působnosti tohoto oddělení. „Rok 2006 byl v oblasti krizového řízení rokem plným událostí, které prověřily zpracované dokumenty a plány v praxi a mnohému nás naučily. Například vůbec poprvé v historii kraje byl v souvislosti s povodněmi a sesuvem svahu Hřebečského tunelu vyhlášen stav nebezpečí. Činnost krajského úřadu i samosprávy prověřila sněhová kalamita či nebezpečí šíření ptačí chřipky, lokální povodně na několika místech v kraji, ale i nález nebezpečných chemických a radioaktivních látek v nelegálním skladu ve Chvaleticích, jehož likvidace stále probíhá,“ řekl vicehejtman a místopředseda Bezpečnostní rady Pardubického kraje Roman Línek. V roce 2006 se podařilo zavést jednotný geodetický systém WGS84 a nové státní mapové dílo (vojenské topografické mapy a data) v podmínkách krizového řízení Pardubického kraje a také všech 15 obcí s rozšířenou působností. Těmto obcím byla poskytována odborná pomoc, např. zpracováním metodického materiálu k vyhlašování stavu nebezpečí či proškolením tajemníků bezpečnostních rad k využívání map a dat pro geografický informační systém a GPS. Hejtman Pardubického kraje vyhlásil 25. dubna 2006 cvičení orgánů krizového řízení a složek IZS s názvem „NEBEZPEČÍ 2006“ v obci Rybitví. Vůbec poprvé v České republice se v rámci prověřování vnějšího havarijního plánu chemičky provedla preventivní evakuace obyvatel, nikoli figurantů, jak je obvyklé. Jako pozorovatelé se účastnili i zástupci z partnerského německého Vládního kraje Tübingen. „Do praxe jsme zaváděli nový zákon o ochraně utajovaných informací, který s sebou přinesl požadavky na technické i personální zajištění. Museli jsme obnovit v této souvislosti certifikát Národního bezpečnostního úřadu pro informační systém, provést nezbytné technické úpravy a připravit vše pro připojení do systému vládního utajeného spojení,“ prozrazuje vedoucí oddělní krizového řízení a tajemník krajské bezpečnostní rady Aleš Boňatovský. Oddělení krizového řízení zajišťuje servis pro Bezpečnostní radu Pardubického kraje, která se v roce 2006 sešla na třech řádných jednáních. Proběhla také dvě mimořádná jednání, která řešila v dubnu povodně a sesuv u Hřebečského tunelu, a v červnu objevení „pokladů“ v nelegálním skladu ve Chvaleticích. Oddělení je garantem přidělovaných státních i krajských dotací obcím na požární techniku, zásahy, školení a výcvik členů zřizovaných jednotek sboru dobrovolných hasičů. V loňském roce se jednalo o více jak 8 milionů korun. „Podílíme se také na různých požárních, branných a záchranářských soutěžích a akcích pro širokou veřejnost, kterými jsou např. tradiční vojensko-historická akce „CIHELNA Králíky“, „Bezpečné prázdniny na Seči“ a další,“ uzavírá Boňatovský.