Zabíjačka podle pravidel

11.2.

Zabíjačka podle pravidel

Zabíjačka podle pravidel

Právě v tomto ročním období nastává čas zabíjaček, je tedy dobré pohlédnout reálně na tuto v našich končinách tradiční praxi. Veterinární legislativa ji umožňuje, ale má to svá pravidla. Ta jsou prakticky léta stále stejná. Veterinární zákon říká, že jatečná zvířata s výjimkou skotu včetně telat, koní, oslů a jejich kříženců a jelenovitých z farmového chovu, mohou být poražena v hospodářství chovatele, jsou-li jejich maso a orgány určeny pouze pro spotřebu v domácnosti chovatele, to znamená, že splňují podmínky domácí porážky. V případě nějakých patologických či jinak podezřelých nálezů může chovatel požádat o veterinární vyšetření – prohlídku. Vyšetření může ve zvláštním případě v rámci mimořádných veterinárních opatření nařídit místně příslušná veterinární správa, pokud by byla nepříznivá nákazová situace. To znamená, že pro účely spotřeby v domácnosti chovatele je povoleno doma porazit prase a samozřejmě veškerou drůbež, ale i holuby a také například králíky nebo nutrie. Ale v rámci domácí porážky lze též porážet ovce a kozy. Pokud jde některé nově chované druhy zvířat, například pštrosy, ti musejí být poráženi na jatkách, nikoli doma. Pozor ale na pořádání „obecní zabíjačky“ jako „atrakce“. Za prvé, veřejné usmrcování zvířat není žádná atrakce a za druhé, pokud jde o argument, že jde o starou tradici, tak tento argument neobstojí. Navíc zákon takovýto pojem nezná. Zákon hovoří pouze o domácí porážce v hospodářství chovatele, přičemž maso a produkty jsou určeny k využití v jeho domácnosti a pak porážku jen ve schválených zařízeních, či závodech, a to jsou jatka. Takže výroba tzv. zabíjačkových specialit za účelem uvedení do oběhu je možná pouze ve schválených prostorách (například jatek) nebo v registrované prodejně (řeznictví). A uvést do oběhu (prodat nebo rozdat) lze v krajskou veterinární správou schváleném místě. Pokud jde o přípravu pokrmů, to již není předmětem státního veterinárního dozoru, ale jiných kontrolních orgánů, například veřejného zdraví (hygienická služba). Všechny tyto aspekty musí při úmyslu pořádat nějakou „obecní akci s masem“ vzít v potaz organizátor, například obec. Zdroj: SVS ČR

Další zprávy z kategorie "Společnost"

23.11.

V Mýtě zprovoznili hasičský trenažér FLASHOVER

Pardubický kraj je tak čtvrtým místem v republice, kde bylo toto zařízení postaveno

Společnost celý článek
29.2.

Pardubický kraj podpořil „dobráky“

Ve středu 27. února byla podepsána smlouva o poskytnutí dotace Pardubického kraje sdružení hasičů.

Společnost celý článek
14.6.

Ministerstvo projednávalo nominaci Východočeského loutkářství

Národní rada ministerstva kultury projednávala nominaci Východočeského loutkářství.

Společnost celý článek
17.3.

O vítězství v T-Mobile Rozjezdech se v Pardubickém kraji uchází 23 projektů

Vítěze porotci vyberou během regionálních seminářů, které proběhnou od 12. dubna do 12. května v devíti městech celé republiky. V Hradci Králové se tým zastaví 14. dubna.

Společnost celý článek
16.4.

Bertíci předali v Pardubickém kraji 371 274 korun

Všechny získané finanční prostředky jsou určeny na vzdělání dětí, přípravu na jejich vysněné povolání.

Společnost celý článek
25.4.

Myšlenky splavnění Labe se nevzdáme

Ministr životního prostředí Martin Bursík zastavil projekt splavnění Labe do Pardubic.

Společnost celý článek
Webdesign a webhosting: Webovy servis - SEO - Váš hosting