Ve školní jídelně v Chroustovicích vařili podle receptů našich babiček

18.4.

Ve školní jídelně v Chroustovicích vařili podle receptů našich babiček

Pardubice (16. 4. 2019) – Projekt Pardubického kraje Kuchyně našich babiček, díky kterému se ve školních jídelnách kraje vaří obědy podle starých receptur a zároveň dle současných moderních trendů a výživových doporučení, pokračoval tentokrát v Odborném učilišti Chroustovice na Chrudimsku. Zúčastnil se ho i radní Pardubického kraje Bohumil Bernášek a ředitelka Krajské hospodářské komory PK Eva Malinová.
„V rámci tohoto projektu chceme ukázat, že naše školní jídelny vaří chutně, moderně a zdravě. Hledáme staré receptury, využíváme krajové speciality a při tom všem spolupracujeme se školní jídelnou v Kojetíně, kde je šéfkuchař Oldřich Szedlák, který je skvělým kuchařem a odborníkem v oblasti školního vaření. Slibujeme si od toho to, že žáci našich škol uvidí, že je lépe se stravovat ve školních jídelnách a nebudou využívat různé fastfoody. Chceme je přesvědčit, že i ve školní jídelně, s dodržením tzv. spotřebního koše, se dá vařit zdravě a chutně,“ uvedl radní Bohumil Bernášek a pokračoval: „Abychom o tom nerozhodovali jen od stolu v kanceláři, rozhodli jsme se s kolegy také zapojit do samotné přípravy jídel podle těchto receptur. Zkusili jsme si, že je to velmi náročná práce a přeji všem kuchařům, kuchařkám a personálu našich školních kuchyní, aby se dočkali toho dlouho slibovaného zvýšení platu,“ řekl radní.
Menu pro Odborné učiliště Chroustovice připravil Oldřich Szedlák, hlavní kuchař projektu: „Vařili jsme fazolovou polévku s bylinkami, která byla zahuštěna bramborovým pyré. Výhodou bylo, že jsme nemuseli použít mouku. Dále jsme připravovali vepřová líčka na zelenině, která se upečou na svíčkovém základu, zelenina se mixuje se smetanou opět bez mouky. K tomu jsme podávali pečené brambory se semínky, s rozmarýnem, hlávkový salát s ředkvičkami, mrkví a zakysanou smetanou a nakonec byl moučník makovec s hruškami.
Při přípravě pokrmů se dodržují výživová doporučení jako je třeba omezování cukru a soli, správný výběr tuků nebo dostatek ovoce a zeleniny. Vaří se z nutričně bohatých a čerstvých surovin z lokálních zdrojů a dbá se zároveň také na to, aby byly pokrmy pro žáky atraktivní.
Dětem i zaměstnancům Odborného učiliště oběd podle reakcí a vrácených prázdných talířů velmi chutnal, proto si všichni zúčastnění odváželi z Chroustovic spokojené úsměvy na tváři.
Zdroj: pardubickykraj.cz

Další zprávy z kategorie "Vzdělání"

21.4.

Školy mají kvůli maturitám a přijímačkám napilno. Holické gymnázium přibere 60 žáků

Přijímací zkoušky, podobně jako maturity, jsou letos jednotné, tudíž v režii Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT). Uchazeči si mohou podat přihlášky na dvě různé školy. „Zavedení povinných přijímacích zkoušek vřele vítám. Dochází k vyrovnání disproporcí u přijímacích řízení v jednotlivých krajích. Do budoucna by povinné přijímací zkoušky měly přinést vyšší studijní úsilí u žáků 9. tříd a možnost srovnání úrovně jednotlivých středních škol,“ řekl radní Pardubického kraje pro oblast školství Bohumil Bernášek.

Vzdělání celý článek
17.7.

Univerzita Pardubice nabízí Univerzitu třetího věku a volného času

Zájemcům každého věku, kteří si chtějí rozšířit vědomosti, nabízí Univerzita Pardubice přednášky i kurzy zaměřené na historii, ekonomiku, dopravu nebo třeba i angličtinu a jógu. Tři fakulty už přijímají přihlášky ke studiu na Univerzitě třetího věku a Univerzitě volného času.

Vzdělání celý článek
11.4.

Opravárenské učiliště v Králíkách bude mít nové elektrorozvody

Studují zde budoucí zemědělští opraváři, po nichž trh práce velmi naléhavě volá,“ uvedl radní pro školství Bohumil Bernášek.

Vzdělání celý článek
1.12.

V Seči byly zahájeny tradiční porady ředitelů škol

První příspěvek, v bloku věnovaném problematice mateřských škol, věnuje Milan Štoček školské legislativě a její aplikaci do praxe.

Vzdělání celý článek
3.7.

Další letošní úspěšní absolventi opouštějí Univerzitu Pardubice

Všichni absolventi Univerzity Pardubice získávají automaticky a zdarma k diplomu též dvojjazyčný dodatek k diplomu, tzv. Diploma Supplement. Dodatek tak vhodně doplňuje základní doklady o kvalifikaci a slouží zaměstnavateli nebo jiné vysoké škole v zahraničí jako podrobnější informace o realizovaném studiu a dosaženém vzdělání. I proto je dodatek k diplomu vydáván dvojjazyčně, a to v českém a zároveň v anglickém jazyce.

Vzdělání celý článek
Webdesign a webhosting: Webovy servis - SEO - Váš hosting