Ve školní jídelně v Chroustovicích vařili podle receptů našich babiček

18.4.

Ve školní jídelně v Chroustovicích vařili podle receptů našich babiček

Pardubice (16. 4. 2019) – Projekt Pardubického kraje Kuchyně našich babiček, díky kterému se ve školních jídelnách kraje vaří obědy podle starých receptur a zároveň dle současných moderních trendů a výživových doporučení, pokračoval tentokrát v Odborném učilišti Chroustovice na Chrudimsku. Zúčastnil se ho i radní Pardubického kraje Bohumil Bernášek a ředitelka Krajské hospodářské komory PK Eva Malinová.
„V rámci tohoto projektu chceme ukázat, že naše školní jídelny vaří chutně, moderně a zdravě. Hledáme staré receptury, využíváme krajové speciality a při tom všem spolupracujeme se školní jídelnou v Kojetíně, kde je šéfkuchař Oldřich Szedlák, který je skvělým kuchařem a odborníkem v oblasti školního vaření. Slibujeme si od toho to, že žáci našich škol uvidí, že je lépe se stravovat ve školních jídelnách a nebudou využívat různé fastfoody. Chceme je přesvědčit, že i ve školní jídelně, s dodržením tzv. spotřebního koše, se dá vařit zdravě a chutně,“ uvedl radní Bohumil Bernášek a pokračoval: „Abychom o tom nerozhodovali jen od stolu v kanceláři, rozhodli jsme se s kolegy také zapojit do samotné přípravy jídel podle těchto receptur. Zkusili jsme si, že je to velmi náročná práce a přeji všem kuchařům, kuchařkám a personálu našich školních kuchyní, aby se dočkali toho dlouho slibovaného zvýšení platu,“ řekl radní.
Menu pro Odborné učiliště Chroustovice připravil Oldřich Szedlák, hlavní kuchař projektu: „Vařili jsme fazolovou polévku s bylinkami, která byla zahuštěna bramborovým pyré. Výhodou bylo, že jsme nemuseli použít mouku. Dále jsme připravovali vepřová líčka na zelenině, která se upečou na svíčkovém základu, zelenina se mixuje se smetanou opět bez mouky. K tomu jsme podávali pečené brambory se semínky, s rozmarýnem, hlávkový salát s ředkvičkami, mrkví a zakysanou smetanou a nakonec byl moučník makovec s hruškami.
Při přípravě pokrmů se dodržují výživová doporučení jako je třeba omezování cukru a soli, správný výběr tuků nebo dostatek ovoce a zeleniny. Vaří se z nutričně bohatých a čerstvých surovin z lokálních zdrojů a dbá se zároveň také na to, aby byly pokrmy pro žáky atraktivní.
Dětem i zaměstnancům Odborného učiliště oběd podle reakcí a vrácených prázdných talířů velmi chutnal, proto si všichni zúčastnění odváželi z Chroustovic spokojené úsměvy na tváři.
Zdroj: pardubickykraj.cz

Další zprávy z kategorie "Vzdělání"

17.10.

Zájem dětí o vědu a techniku v kraji stoupá

Pardubický kraj zahájil 17. září 2007 nový projekt, jehož cílem je podpořit zájem talentovaných dětí o vědu a techniku.

Vzdělání celý článek
28.8.

Pardubice: zateplování omezí provoz školek

Podle aktuálních informací si většina rodičů poradí sama a děti na týden umístí například k příbuzným.

Vzdělání celý článek
12.6.

Kulatý stůl napověděl, jak zkvalitnit zemědělské vzdělávání v Pardubickém kraji

„Ukázalo se, že žákům – pokud nemají příbuzné na venkově – chybí dostatečná informovanost o tom, jak vypadá současné zemědělství a jakou plní funkci. Většinou si je představují jako práci na poli. Některé odpovědi byly nesmírně kuriózní. Jedna žákyně odpověděla: ´Nevybrala jsem si ho proto, že mě zeměpis nebaví.“ A další uvedla: ´Nemám zájem o zemědělskou školu, ale kdybych se dostala na střední školu, tak bych chtěla jít na veterinu.´ Myslím, že v případě ostatních městských škol bude situace podobná. Určitě bychom v této souvislosti uvítali větší osvětu,“ popsala výsledky ankety ředitelka Jana Smetanová.

Vzdělání celý článek
2.10.

Univerzita třetího věku na Univerzitě Pardubice začíná.

Technický blok odstartuje výuku v úterý 6. října a až do Vánoc bude každé úterý od 11 do 14:30 v učebně P11 na DFJP seznamovat posluchače se zajímavostmi z oblasti silniční, železniční, vodní a letecké dopravy, dopravních staveb, dopravního managementu, logistiky, ekonomiky a energetiky.

Vzdělání celý článek
15.1.

Východočeské školy mohou získat peníze z ekologického programu

Školy z Královéhradeckého a Pardubického kraje mohou získat peníze z ekologického programu

Vzdělání celý článek
25.6.

YISAC 2007

Katedra analytické chemie Fakulty chemicko-technologické pořádá již 14. ročník semináře mladých analytických chemiků.

Vzdělání celý článek
Webdesign a webhosting: Webovy servis - SEO - Váš hosting