Kraslice razítko mít nemusejí

18.3.

Kraslice razítko mít nemusejí

Kraslice razítko mít nemusejí

Velikonoční kraslice – pokud jde o pomalované výdutky – samozřejmě veterinárně kontrolované nejsou. Ale syrová slepičí vejce, která se vařená používají k barvení a lze je vykoledovat o Velikonočním pondělí, musejí splňovat podmínky zdravotní nezávadnosti. Pokud prodává chovatel vejce od svých slepic takzvaně ze dvora, tedy „přímo konečnému spotřebiteli k užití v jeho domácnosti“, tak samozřejmě vejce nikterak neoznačuje. Samozřejmě ale musí mít chov slepic zdravý a i on musí dodržovat podmínky pro skladování vajec. Pokud jsou vejce „uváděna do oběhu“, může se zákazník v obchodech přesvědčit o tom, jak jsou označována. Kromě běžně používaného označování jakostních tříd vajec EXTRA A, a třída A, neboli „čerstvá“, které se musí uvádět na obalu, se používá označení na vejci: kódu producenta. První „číslo“ může být zajímavé pro zákazníka tím, že říká, z jakého chovu vejce pochází. Takže, je-li první jednička, pochází vejce od slepic chovaných ve volném výběhu, dvojka značí nosnice z halového chovu, trojka z klecového a je-li první nula, tak jde o slepice z chovu ekologického. Další čísla a znaky na vejcích pak na základě nařízení EU č. 2002/4/ES jsou – kód státu a poslední číslo je registrační číslo hospodářství. Kód producenta musí být na obalu nebo uvnitř obalu vysvětlen. Vejce třídy A mají minimální dobu trvanlivosti nejvíce 28 dní po snášce. Na obalech vajec musí být pro spotřebitele tato skutečnost vyznačena. Vejce extra A pak mají minimální trvanlivost 9 dní a musejí obsahovat údaj o datu snášky a uvedenou dobu použitelnosti, to jest plus 9 dnů (a označení extra čerstvá). Vejce třídy B jsou vejce takzvaně výrobní, nesplňující jakostní požadavky pro vejce třídy A, a jsou určena pro potravinářskou výrobu – v obchodě se s nimi není možné setkat. Všechna čerstvá vejce se musejí uchovávat v teplotách pod 18 °C, a nad 5 °C. Vejce prodávaná v tržnici, na tržišti nebo do místní maloobchodní prodejny musí být též označena stanoveným způsobem – kódem producenta. Za místní maloobchodní prodejnu se v této souvislosti považuje maloobchodní prodejna v obci, v níž prodejna sídlí, zpravidla nejblíže hospodářství chovatele. Vzhledem k tomu, že vařená a barvená vejce jsou považována za vaječný výrobek nebo výrobek z vajec, stanovuje jejich minimální dobu trvanlivosti a podmínky skladování v souladu s § 6 zákona o potravinách (č. 110/1997 Sb.) sám výrobce, který garantuje i jejich jakost a zdravotní nezávadnost po celou dobu minimální trvanlivosti. Je-li vejce dostatečně provařeno a je skladováno při 5 až 10 °C, je bez problémů použitelné zhruba deset dní. Je však třeba si uvědomit, že vařená vejce jsou potravinou určenou k přímé spotřebě, jejíž obal (skořápka) je částečně prostupný pro různé nežádoucí mikroorganismy či plísně, které mohou při nevhodném uložení nepříznivě ovlivnit jejich zdravotní nezávadnost a zkrátit dobu minimální trvanlivosti. Pozor tedy například na pokojovou teplotu.

Další zprávy z kategorie "Zdraví"

2.2.

Již poosmnácté se koná celostátní kongres České společnosti pro léčbu rány s mezinárodní účastí, který spolupořádá Pardubická nemocnice.

Mezioborová spolupráce při léčbě ran a kožních defektů. Již tradičně bude na tuto problematiku zaměřen celostátní kongres České společnosti pro léčbu rány s mezinárodní účastí. Osmnáctý ročník odborné akce, která se každoročně těší hojné účasti, se bude konat 23. a 24. ledna 2020 v kongresovém centru pardubické Univerzity. Spolupořadateli kongresu jsou Pardubická nemocnice a Fakulta zdravotnických studií Univerzity Pardubice.

Zdraví celý článek
30.10.

Město zaplatí nový přístroj pro oční operace

Město Pardubice i letos přispěje pardubické nemocnici na přístrojové vybavení. Zastupitelé ve čtvrtek schválili uvolnění tří milionů korun z Programu podpory v sociální a zdravotní oblasti. Město přispívá na přístrojové vybavení nebo na drobnější investice nemocnici každoročně.

Zdraví celý článek
11.1.

Pacienti dětské chirurgie Pardubické nemocnice se už léčí v novém prostředí ve zrekonstruovaných prostorech v budově "staré" chirurgie.

„Přesun dětské chirurgie už byl naprostou nutností. Budova, v níž toto oddělení sídlilo, je nejstarším objektem v areálu nemocnice. Byla postavena v prvních letech minulého století a v současnosti již byla za zenitem své životnosti. Nyní v ní už není žádné zdravotnické pracoviště a připravuje se projektová dokumentace na její demolici,“ uvedl generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.

Zdraví celý článek
25.4.

Pomoc vysokomýtské nemocnici a dar pro babybox

Radní se dnes zabývali také možností pomoci Vysokomýtské nemocnici, za kterou se už od procesu transformace na nemocnici následné péče v roce 2004 táhnou neuhrazené pohledávky v řádu necelých 10 milionů korun.

Zdraví celý článek
7.10.

Kredbova cena pro lékaře Pardubické krajské nemocnice, a.s.

„Je to velký úspěch. A jsem velmi potěšen dobrou spoluprací našich oddělení, kterou chceme dále rozvíjet v oblasti problematiky nozokomiálních infekcí a problematiky antibiotik, zejména jejich racionálního užití,“ pronesl MUDr. Petr Knížek, Ph. D., primář infekčního oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

Zdraví celý článek
19.3.

Záchranka má nového ředitele

V devadesátých letech 20. století sloužil doktor Svoboda jako externí lékař pro záchranku v Pardubicích a Chrudimi.

Zdraví celý článek
Webdesign a webhosting: Webovy servis - SEO - Váš hosting