Kraslice razítko mít nemusejí

18.3.

Kraslice razítko mít nemusejí

Kraslice razítko mít nemusejí

Velikonoční kraslice – pokud jde o pomalované výdutky – samozřejmě veterinárně kontrolované nejsou. Ale syrová slepičí vejce, která se vařená používají k barvení a lze je vykoledovat o Velikonočním pondělí, musejí splňovat podmínky zdravotní nezávadnosti. Pokud prodává chovatel vejce od svých slepic takzvaně ze dvora, tedy „přímo konečnému spotřebiteli k užití v jeho domácnosti“, tak samozřejmě vejce nikterak neoznačuje. Samozřejmě ale musí mít chov slepic zdravý a i on musí dodržovat podmínky pro skladování vajec. Pokud jsou vejce „uváděna do oběhu“, může se zákazník v obchodech přesvědčit o tom, jak jsou označována. Kromě běžně používaného označování jakostních tříd vajec EXTRA A, a třída A, neboli „čerstvá“, které se musí uvádět na obalu, se používá označení na vejci: kódu producenta. První „číslo“ může být zajímavé pro zákazníka tím, že říká, z jakého chovu vejce pochází. Takže, je-li první jednička, pochází vejce od slepic chovaných ve volném výběhu, dvojka značí nosnice z halového chovu, trojka z klecového a je-li první nula, tak jde o slepice z chovu ekologického. Další čísla a znaky na vejcích pak na základě nařízení EU č. 2002/4/ES jsou – kód státu a poslední číslo je registrační číslo hospodářství. Kód producenta musí být na obalu nebo uvnitř obalu vysvětlen. Vejce třídy A mají minimální dobu trvanlivosti nejvíce 28 dní po snášce. Na obalech vajec musí být pro spotřebitele tato skutečnost vyznačena. Vejce extra A pak mají minimální trvanlivost 9 dní a musejí obsahovat údaj o datu snášky a uvedenou dobu použitelnosti, to jest plus 9 dnů (a označení extra čerstvá). Vejce třídy B jsou vejce takzvaně výrobní, nesplňující jakostní požadavky pro vejce třídy A, a jsou určena pro potravinářskou výrobu – v obchodě se s nimi není možné setkat. Všechna čerstvá vejce se musejí uchovávat v teplotách pod 18 °C, a nad 5 °C. Vejce prodávaná v tržnici, na tržišti nebo do místní maloobchodní prodejny musí být též označena stanoveným způsobem – kódem producenta. Za místní maloobchodní prodejnu se v této souvislosti považuje maloobchodní prodejna v obci, v níž prodejna sídlí, zpravidla nejblíže hospodářství chovatele. Vzhledem k tomu, že vařená a barvená vejce jsou považována za vaječný výrobek nebo výrobek z vajec, stanovuje jejich minimální dobu trvanlivosti a podmínky skladování v souladu s § 6 zákona o potravinách (č. 110/1997 Sb.) sám výrobce, který garantuje i jejich jakost a zdravotní nezávadnost po celou dobu minimální trvanlivosti. Je-li vejce dostatečně provařeno a je skladováno při 5 až 10 °C, je bez problémů použitelné zhruba deset dní. Je však třeba si uvědomit, že vařená vejce jsou potravinou určenou k přímé spotřebě, jejíž obal (skořápka) je částečně prostupný pro různé nežádoucí mikroorganismy či plísně, které mohou při nevhodném uložení nepříznivě ovlivnit jejich zdravotní nezávadnost a zkrátit dobu minimální trvanlivosti. Pozor tedy například na pokojovou teplotu.

Další zprávy z kategorie "Zdraví"

31.10.

Chirurgická klinika Pardubické nemocnice pořádala workshop, při němž prezentovala operaci nádoru konečníku laparoskopickou metodou Cecil Approach.

„Je to nový typ operace, který u nás používáme zhruba rok. Za tu dobu jsme touto metodou operovali přibližně pětadvacet pacientů,“ uvedl Lukáš Sákra, primář chirurgického oddělení a zástupce přednosty Chirurgické kliniky.

Zdraví celý článek
19.7.

Na CT přístroji na radiodiagnostickém oddělení Pardubické nemocnice vůbec poprvé neležel člověk. Vyšetřením si dnes prošla dřevěná gotická socha.

Zdravotnický přístroj je schopen tzv. „nahlédnout pod povrch“ a to nejen lidského těla, ale i povrchových úprav gotické plastiky. „S jeho pomocí dokážeme poznat strukturu dřeva, z kolika kusů dřeva a jakým způsobem byla socha zhotovena, jaké se pod povrchem skrývají nátěry, defekty, nebo jiné taje. Je možno zjistit co je původní a co bylo k soše v průběhu staletí přidáno, případně, zda někde kousek nechybí,“ řekla restaurátorka Hana Vítová.

Zdraví celý článek
3.7.

Pardubická nemocnice získá 120 milionů korun na investice do přístrojů

„Investicemi do přístrojové techniky se výrazně zmodernizuje vybavení našich nemocnic a zlepší péče o pacienty tak, jak to v posledních deseti letech nebylo možné,“ prohlásil Roman Línek, první náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za zdravotnictví a člen Výboru Regionální rady.

Zdraví celý článek
23.7.

„Děti, pozor na kolejích“

Úrazy dětí na železnici nejsou bohužel ničím výjimečným. Jenom v roce 2006 došlo k 38 případům.

Zdraví celý článek
9.12.

„Chrudimskou nemocnici rozhodně rušit nebudeme“

Prohlašuji, že obavy pánů starosty a místostarosty Chrudimě ohledně zachování nemocnice v jejich městě jsou liché.

Zdraví celý článek
25.3.

Pacientům Dvora Králové nové „cétéčko“.

Díky novému přístroji za 12 milionů korun se ve spádové oblasti nemocnice výrazně zlepší zdravotní péče.

Zdraví celý článek
Webdesign a webhosting: Webovy servis - SEO - Váš hosting