Víte, co vám dopoledne dodá energii?

12.10.

Víte, co vám dopoledne dodá energii?

Víte, co vám dopoledne dodá energii?

Zdravý základ pro dopolední jídlo ve formě malé svačinky může každý zájemce dostat v pondělí 16. října na několika místech v Pardubicích. Zájemci se v rámci akce „Víte, co vám dopoledne dodá energii?“, pořádané společností Unilever, navíc dozvědí, že snídaně a dopolední svačina jsou nedílnou součástí správného stravovacího režimu a mají tvořit 25 % z celkového denního příjmu energie. Cílem akce společnosti Unilever je podpořit informovanost o zdravém stravování a zdravém životním stylu obyvatel České republiky. „Dopolední jídlo je základním předpokladem zdravého stravování,“ říká Tamara Starnovská, vrchní nutriční terapeutka Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. Hlavním principem zdravého stravování je nejen vhodný výběr potravin, ale i rozvržení jídla do pravidelných dávek po celý den.V první části dne, tedy do oběda, bychom měli podle odborníků pokrýt 25 % denního energetického příjmu. Tělo potřebuje energii k dopoledním aktivitám a organizmus nemůže pracovat „na dluh“ dlouhodobě. „Vhodné jsou méně tučné mléčné výrobky, přednost má celozrnné pečivo před bílým, rostlinné tuky před máslem a tavenými sýry (tedy tuky živočišnými). Uzeniny, tučné sýry, buchty a koláče jsou naprosto postradatelnou součástí stravy. Vhodné není také příliš sladké müsli, cornflakes jsou vhodnější v celozrnné a nesladké variantě. Rozhodně by však v dopoledním menu neměly chybět zelenina či ovoce,“ dodává Starnovská. Nyní se nabízí možnost, jak poměrně přesně zhodnotit dopolední menu nejen co do obsahu sacharidů, tuků a bílkovin, ale také zjistit, zda dopolední menu svým energetickým obsahem skutečně pokryje doporučovaných 25 % celkového denního příjmu. Tento výpočet je proveden poměrem k doporučovanému dennímu množství. Praktickým pomocníkem pro všechny může být nový interaktivní nástroj, který se jmenuje „Dopojídlometr“ (= dopolední jídlometr). Jeho princip je jednoduchý: po zadání, co jste snědli (případně, co hodláte sníst) k snídani a k dopolední svačině, dojde k vyhodnocení vámi zadaných údajů a dozvíte se, jaké množství energie a jednotlivých živin (sacharidů, tuků a bílkovin) přijmete prostřednictvím svého dopolední menu. Tyto výsledky vám přehledně ilustrují koláčové grafy spolu s komentáři, zda je třeba něco vylepšit a jak. „Dopojídlometr je zde proto, aby zájemcům umožnil a ulehčil sledování kalorické hodnoty dopoledního menu i jeho detailní složení,“ říká Lucie Kopecká ze společnosti Unilever, která tak do praxe uvádí svůj program Vitalita, jež má za úkol podporu a propagaci zdravého životního stylu. „Teprve když budete mít možnost sledovat tyto hodnoty, sami uvidíte, jestli se skutečně stravujete zdravě a vyváženě a zda vám vaše snídaně i dopolední svačina dodávají dostatek potřebné energie,“ dodává Kopecká. “Abychom všem zájemcům ukázali v praxi nejen zdravý základ dopoledního menu ve formě čerstvého krajíce chleba, zdravého rostlinného tuku Rama a lahodného čaje Lipton, ale také názorně předvedli, které hodnoty Dopojídlomat vypočte, budeme „dopolední balíčky“ rozdávat 16. října 2007 v Pardubicích na náměstí Jana Pernera (u Hypernovy), na třídě Míru (u hotelu Grand, u trolejového nádraží a u OD Tesco) od 6 hodin ráno,“ upřesnila Kopecká.

Další zprávy z kategorie "Zdraví"

11.3.

Reakce: Chudák Julínek, politujme ho

Exministru Julínkovi prý křivdíme, protože za problémy traumacentra a onkocentra v pardubické nemocnici nemůže

Zdraví celý článek
22.2.

Od darování krve k darování plazmy. Třeba v Orlickoústecké nemocnici

„Podrobněji jsem se seznámil s fungováním celého oddělení, kde se provádí nejen odběry dárců krve a plazmy, ale i zpracování těchto cenných tekutin, a které pak zajišťuje zásobování transfúzními přípravky celé Orlickoústecké nemocnice, Odborného léčebného ústavu Albertinum v Žamberku a Vysokomýtské nemocnice,“ řekl radní Valtr.

Zdraví celý článek
27.4.

Chirurgická konference s live přenosy operací podpořila mezioborovou spolupráci

Organizátoři konference měli svůj vzor v akci obdobného zaměření, která se vloni v listopadu poprvé konala v italské Pise. Byla sice většího rozsahu s bohatším přednáškovým programem, ovšem v jednom směru za českou „verzí“ zaostávala. Pardubičtí lékaři předčili své kolegy z Apeninského poloostrova zařazením live přenosů operací.

Zdraví celý článek
13.8.

Problém: TUBERKULÓZA ve Foxconnu!

Podle dostupných informací pocházejí všichni nemocní zaměstnanci z Mongolska.

Zdraví celý článek
11.11.

Pardubičtí chirurgové prezentovali na Bali svou práci

Pardubičtí chirurgové se aktivně zapojili i do programu. Představili vyzvanou přednášku „Kdy indikovat disekci axily při pozitivní sentinelové uzlině u karcinomu prsu?“. Jejími dalšími spoluautory byli i jejich kolegové z Chirurgické kliniky Pardubické krajské nemocnice Karel Šťastný a Karel Havlíček. Byla zaměřena na limitace indikací k disekci axily při pozitivní sentinelové uzlině u karcinomu prsu. Detekce sentinelové uzliny je operační výkon, který doplňuje odstranění nádoru prsu a který spočívá v selektivním odstranění mízních uzlin a výrazně eliminuje komplikace, které se vyskytují při více extenzivním výkonu - disekci axily.

Zdraví celý článek
25.7.

Geriatrické centrum si drží vysoký standard, obhájilo akreditaci pro vzdělávání lékařů

Pardubická nemocnice může nadále postgraduálně v plném rozsahu vzdělávat lékaře zařazené do specializace geriatrie. Na základě rozhodnutí akreditační komise Ministerstva zdravotnictví ČR obhájila akreditaci pro tento obor a jako jedna ze dvou nefakultních nemocnic je zařazena do skupiny pro II. typ, tedy nejvyšší stupeň vzdělávání.

Zdraví celý článek
Webdesign a webhosting: Webovy servis - SEO - Váš hosting