Víte, co vám dopoledne dodá energii?

12.10.

Víte, co vám dopoledne dodá energii?

Víte, co vám dopoledne dodá energii?

Zdravý základ pro dopolední jídlo ve formě malé svačinky může každý zájemce dostat v pondělí 16. října na několika místech v Pardubicích. Zájemci se v rámci akce „Víte, co vám dopoledne dodá energii?“, pořádané společností Unilever, navíc dozvědí, že snídaně a dopolední svačina jsou nedílnou součástí správného stravovacího režimu a mají tvořit 25 % z celkového denního příjmu energie. Cílem akce společnosti Unilever je podpořit informovanost o zdravém stravování a zdravém životním stylu obyvatel České republiky. „Dopolední jídlo je základním předpokladem zdravého stravování,“ říká Tamara Starnovská, vrchní nutriční terapeutka Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. Hlavním principem zdravého stravování je nejen vhodný výběr potravin, ale i rozvržení jídla do pravidelných dávek po celý den.V první části dne, tedy do oběda, bychom měli podle odborníků pokrýt 25 % denního energetického příjmu. Tělo potřebuje energii k dopoledním aktivitám a organizmus nemůže pracovat „na dluh“ dlouhodobě. „Vhodné jsou méně tučné mléčné výrobky, přednost má celozrnné pečivo před bílým, rostlinné tuky před máslem a tavenými sýry (tedy tuky živočišnými). Uzeniny, tučné sýry, buchty a koláče jsou naprosto postradatelnou součástí stravy. Vhodné není také příliš sladké müsli, cornflakes jsou vhodnější v celozrnné a nesladké variantě. Rozhodně by však v dopoledním menu neměly chybět zelenina či ovoce,“ dodává Starnovská. Nyní se nabízí možnost, jak poměrně přesně zhodnotit dopolední menu nejen co do obsahu sacharidů, tuků a bílkovin, ale také zjistit, zda dopolední menu svým energetickým obsahem skutečně pokryje doporučovaných 25 % celkového denního příjmu. Tento výpočet je proveden poměrem k doporučovanému dennímu množství. Praktickým pomocníkem pro všechny může být nový interaktivní nástroj, který se jmenuje „Dopojídlometr“ (= dopolední jídlometr). Jeho princip je jednoduchý: po zadání, co jste snědli (případně, co hodláte sníst) k snídani a k dopolední svačině, dojde k vyhodnocení vámi zadaných údajů a dozvíte se, jaké množství energie a jednotlivých živin (sacharidů, tuků a bílkovin) přijmete prostřednictvím svého dopolední menu. Tyto výsledky vám přehledně ilustrují koláčové grafy spolu s komentáři, zda je třeba něco vylepšit a jak. „Dopojídlometr je zde proto, aby zájemcům umožnil a ulehčil sledování kalorické hodnoty dopoledního menu i jeho detailní složení,“ říká Lucie Kopecká ze společnosti Unilever, která tak do praxe uvádí svůj program Vitalita, jež má za úkol podporu a propagaci zdravého životního stylu. „Teprve když budete mít možnost sledovat tyto hodnoty, sami uvidíte, jestli se skutečně stravujete zdravě a vyváženě a zda vám vaše snídaně i dopolední svačina dodávají dostatek potřebné energie,“ dodává Kopecká. “Abychom všem zájemcům ukázali v praxi nejen zdravý základ dopoledního menu ve formě čerstvého krajíce chleba, zdravého rostlinného tuku Rama a lahodného čaje Lipton, ale také názorně předvedli, které hodnoty Dopojídlomat vypočte, budeme „dopolední balíčky“ rozdávat 16. října 2007 v Pardubicích na náměstí Jana Pernera (u Hypernovy), na třídě Míru (u hotelu Grand, u trolejového nádraží a u OD Tesco) od 6 hodin ráno,“ upřesnila Kopecká.

Další zprávy z kategorie "Zdraví"

25.7.

Onemocnění trichinelózou není tak nereálné

Pro člověka je nemoc trichinelóza, kterou mohou způsobit v mase obsažené larvy svalovce, velmi nebezpečná.

Zdraví celý článek
2.5.

Den zdraví v Pardubicích pod taktovkou budoucích zdravotníků

Zdravotničtí odborníci si pro děti připravili informace o životosprávě, prevenci obezity a s ní související správné výživě. Vysvětlili dětem, jak ochránit své srdce, jak se bránit žloutence, poukázali na důležitost preventivních prohlídek. Při povídání o prevenci zubního kazu nazkoušeli s žáky správnou péči o chrup a také si procvičili ohleduplné chování v přírodě se zásadami první pomoci.

Zdraví celý článek
14.9.

Výsledky práce lékařů Chirurgické kliniky Pardubické nemocnice zaujaly účastníky významného kongresu ve Spojených státech amerických.

Miloš Rajman na kongresu vystoupil s přednáškou zaměřenou na první zkušenosti s laparoskopickými operacemi incisionální kýly, tedy v jizvách po operacích. Jan Flašar přednesl zkušenosti s laparoskopickou metodou Cecil Approach při operacích nádoru konečníku, při níž současně na sále pracují dva operační týmy.

Zdraví celý článek
20.6.

Radioporadna s MUDr. Kubátem o celiakii

Celiakie je chronické autoimunitní onemocnění tenkého střeva, které je citlivé na směs bílkovin zvanou lepek či gluten. V České republice se dle klasifikovaných odhadů vyskytuje 50 000 případů, tzn. že je nemocný zhruba jeden člověk z dvou set. Představa, že jde o onemocnění dětského věku, je mylná.

Zdraví celý článek
8.10.

Lékaři Chirurgické kliniky předávali zkušenosti z operací nádorů

Účast profesora Cohena byla velmi přínosná. On má největší zkušenosti s touto operační metodou. Pro každého z nás bylo velice pozitivní, že se s námi o své poznatky podělil nejen v teoretické části semináře, ale i přímo na operačním sále,“ uvedl primář Sákra.

Zdraví celý článek
23.3.

Neplavali by, jen kdyby neprosekali ledy

Dočasný návrat zimy přijala velká část lidí s nevolí. Někteří se z něj ale radovali. Pardubičtí otužilci.

Zdraví celý článek
Webdesign a webhosting: Webovy servis - SEO - Váš hosting